141031

 

Elin har fått sin allra första docka. Eller, det är egentligen en julklapp men det har hon ju ändå ingen aning om vad det är så den får stå framme ändå. Och jo, jag vet att hon är så liten att hon inte kan leka med den. Men så småningom!
 
Jag längtar så otroligt mycket tills denna lilla minimänniska kan prata och leka tillsammans med oss. Nog för att jag skulle vilja stanna tiden ibland också, för det går så himla snabbt allting.
 


141028

 
 
Månadens läsning: Du går inte ensam av Mari Jungstedt


141026

 
 
 
4 månader
 
Idag är det Elins 4-månadersdag. På senaste har jag börjat gå igenom förlossningen och den första tiden i huvudet, om och om igen. Kanske för att på riktigt förstå vad det är jag/vi gått igenom. Ungefär som att jag inte fattat det förrän nu, hur stort det är. Vilket mirakel det är. Och det faktum att det var hon som låg därinne, hon som gjorde att jag mådde så dåligt, att jag hade så ont i ryggen, hon som gjorde att jag käkade medicin mot halsbränna stup i kvarten. Hon som var så otroligt älskad och efterlängtad från allra första stund. Vår älskade underbara unge.
 
Man blir så väldans blödig och partisk som förälder. Elin är i våra ögon den allra sötaste unge vi sett och för varje framsteg hon gör blir man extra stolt och blöt i ögonen.
 
Till exempel så har hon nu fattat grejen med att greppa saker och stoppa det i munnen. Nu är det inte bara händerna som hittat dit. Jag köpte en liten prasselbok åt henne då alla andra leksaker hon har är för tjocka för henne att greppa. Boken blev en hit och jag hittar den oftast genomblöt. En morgon hittade jag henne liggandes med boken över ansiktet, halvt slumrandes där under.
 
Sömnen på natten har blivit bättre, god natt är det oftast vid 19-20 på kvällen och det funkar för det mesta att bara lägga ner henne. Sen äter hon vid 4-6 på morgonen och god morgon säger vi kring 8. Allt som allt, väldigt sköna nätter. På dagarna kämpar vi fortfarande litegrann med att hon ska sova. Ibland sover hon bara 5 minuter på en hel dag och det funkar inte riktigt. Men man måste samtidigt lita på att hon sover om hon är trött. Och från att ha sovit iaf 1½ - 3 timmar så vaknar hon nu efter 30-40 minuter och vägrar somna om.
 
Något jag börjat störa mig på är detta analyserande man som förälder alltid gör. "Varför sov hon bara 30 min idag?" "Varför har hon börjat göra si eller så?" Varför äter hon mer?" osv osv. Och den ursäkt som oftast används är utvecklingsfas, utvecklingssprång, tillväxtperiod, kalla det vad du vill. Istället för att konstant fundera på det där, har jag härmed bestämt mig för att bara följa med. Och dyker det upp något väldigt utstickande mönster så tar vi tag i det då.
 
 


141025

 
 

Minns ni den där gråa ramen vi använde till Elins namngivning? Den vi fotade alla gäster i? Den har nu fått sig ännu ett användningsområde, den fick lite mer kärlek och blev en magnetisk anslagstavla. Vi har en vägg i hallen som jag länge velat fylla med nånting, men inte riktigt vetat vad. Då föddes tanken om en anslagstavla att hänga upp alla de mobilbilder man samlar på sig.
 
Sagt och gjort, magnetfärg inhandlades hos färghandlaren och sen var det bara att börja. Nu ska jag verkligen inte ta åt mig någon ära när det gäller målningen, för jag lämnade nämligen den hos mamma och pappa med tanken att jag skulle kunna ha lite barnpassning medan jag arbetade. Men det slutade med att mamma tog saken i egna händer och färdigställde den. Supersnällt!
 
Vill ni göra en egen anslagstavla är det inte alls många saker som behövs: en tavla, magnetfärg och sedan färg till själva bakgrunden, jag valde svart men där kan man ju välja helt efter tycke och smak. Och sen är det klart!
 
 


141023

 
 

Jag hittade ett mönster på en virkad pippitröja till små bebisar, och dessutom ett mönster som inte alls var särskilt svårt att göra. Pippitröjan är ju egentligen vit, röd och blå. Men det är ju så tråkigt att vara som alla andra, så Elins tröja är istället ljusblå, gammelrosa och mintgrön. Dock gjorde jag den utan snoddar vid halslinningen då jag är rädd hon kommer slita loss dom.
 
Denna tröja är i den största storleken, 6 månader. Vill ni göra er egen tröja finns mönstret här: www.virkpia.blogspot.com
 
 


141021

 
 
 
Jag köpte två hyllor från Panduro för att sätta upp i Elins rum. Jag målade bara innersidan den färg jag ville ha och sedan var det klart. Superenkelt pyssel och ett utmärkt sätt att piffa upp något på.
 
I hyllorna fick hennes två kaniner plats och hennes lilla sparbössa.
 
 


141019

Little Red Riding Hood doll and Mister Wolf stuffed animal (toy, decoration) made from an original Dolls and Daydreams pattern
 
Att jag älskar inredning, färg, form, pyssel osv kanske inte är en hemlighet. Min idébank är fylld till bristningsgränsen men ändå så lagrar jag saker jag vill göra på hög. Det där är egentligen otroligt dumt, för det skapar en inre stress. Tiden räcker inte till för allt jag vill göra och framförallt inte nu. Att jag sedan läser bloggar och följer den ena kreativa människan efter den andra, är också ett stressmoment. För jag tänker att "hinner dom så borde väl jag också hinna? Hon som till och med har två barn!"
 
Vad jag då har fått påminna mig om är att verkligheten inte alltid är vad den ser ut att vara. Kanske prioriterade hen att virka den där figuren istället för att städa den dagen. Eller så har dom anlitat barnvakt för att hinna vissa saker. För allt handlar i slutändan om prioriteringar och om att tänka hur verkligheten ser ut.
 
Vad som egentligen var min tanke då jag påbörjade det här inlägget var att, det jag inte hinner pyssla och åstadkomma, hinner en hel drös med människor göra åt mig! Till exempel så är www.etsy.com en alldeles underbar sida för kreativa människor som sedan säljer sina alster. Jag har länge tänkt att jag ska sy något mjukisdjur åt Elin. Väldigt lustigt egentligen då jag inte är någon vidare sömmerska. Men så hittade jag dessa söta djur/dockor och blev ju enormt förälskad. Rödluvan och vargen.
 
Någon som har någon erfarenhet av att handla på etsy?


141017

      
 
Månadens läsning: Vindsjälar av Mons Kallentoft
 
 
 


141014

 
Elin fick sin första smakportion gröt för någon dag sedan. Lite tidigt kan tyckas, men vi fick tipset att prova det då hon börjat sova så dåligt om nätterna. Jag är upp flera gånger för att stoppa in napp och ge henne mat. Hon har alltid sovit väldigt bra om nätterna och ätit bara en gång. Men nu är vi ibland uppe i 3 gånger per natt för att hon ska kunna somna om. Så med lite gröt i magen hoppas vi att hon ska kunna hålla sig mätt lite längre.
Det där med att börja ge henne riktig mat och smakportioner av olika slag, är inget jag kommer eller vill ha bråttom med. Jag ser ingen anledning att börja introducera henne för den världen riktigt än, den tiden kommer. Och skulle det vara så att hon börjar intressera sig för våran mat, nu när hon sitter i sin stol med oss vid matbordet, så får vi ta det då. Gröten är ju visserligen ett steg i den riktningen. Men det gör vi för att hon ska sova bättre.
 
Förövrigt är det  ganska lustigt att se henne sitta där i sin stol, spejandes och nyfiken på vad vi sysslar med. Hon ser väldigt vuxen ut helt plötsligt och jag måste ju börja vänja mig vid tanken på att hon inte riktigt är en liten bebis längre.


141012

 

Finaste tavlan från www.personligfodelsetavla.se är äntligen uppe! Jag fullkomligt älskar idén och det kommer bli så mycket lättare att minnas hur liten hon var när tavlan är en exakt avbild av henne.
 
Längst väggen kommer jag så småningom att fylla på med mer tavlor och bilder. Jag har lagt en beställning på lite bilder som ska framkallas och en ny poster som jag tycker mycket om är beställd. Det kommer nog bli toppen.
 


141010

 
Jag älskar prinsesstårta. Skulle kunna äta en hel helt själv om jag fick, men det är väldigt sällan jag får det. Har nog aldrig inträffat när jag tänker efter. Men ändå.
 
Elin är ju hälften mig och hälften Pär, och jag tänker att hon kanske kommer att gilla prinsesstårta lika mycket som jag. Nu är hon ju lite liten än, men jag tänker indoktrinera henne lite lätt så att när tiden är inne så kommer hon jubla över detta magiska bakverk. Men tills dess så får hon en mössa som jag gjorde. Nu är den lite stor, men förhoppningsvis kommer hon kanske att kunna ha den till våren.
 


141008

 
 

Jag älskar hösten. Fullkomligt älskar. Det är så fantastiskt att titta ut och se träden fullkomligt explodera i alla färger. Och luften är så härlig att andas in jämfört med den kvava varma sommarluften.
 
Jag passade på att fota Elin i alla härliga löv. Älskade underbara unge.
 
 
 
 


141006

 
Månadens läsning: Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman
 
"Veckans läsning" får numera heta "Månadens läsning". Det är närmare sanningen numera om vi säger så. Men åter till boken. "Min mormor hälsar och säger förlåt" fick mig att komma ihåg hur viktigt det är med böcker, sagor och fantasi för både barn som vuxna. Hur jag som liten och än idag älskar att förflytta mig till en annan värld och glömma allt runtikring mig.
 
Jag vill verkligen rekommendera den här boken till alla. Jag älskade den och är säker på att det är många andra som skulle göra det med. Sen kan jag även tipsa om "En man som heter Ove" som var hans debutroman.
 
 
 
 
 
 
 
 
 


141004

 
 
   

Lördag den 27 september hade vi namngivningsfest för Elin. Vi hade hyrt bagarlängan här i byn och pyntat och dekorerat. Jag bestämde tidigt att färgtemat skulle vara mint, grått, vitt och aprikos. Vi ville ha en väldigt enkel "ceremoni" då ingen av oss var särskilt bekväm med att prata för pratandets skull. Så vi berättade lite om namnen, berättade att min syster och hennes sambo är faddrar till henne och vi avslutade allt med att läsa en dikt.
Alla gäster fick fota sig i ramen, bilder som kommer att hamna i hennes minnesbok så småningom. Och de fick även fylla i en bok där jag skrivit saker som "såhär känner jag dig" "det här tror jag du kommer bli som vuxen" "det här gav jag/vi dig i present" och "bästa rådet inför framtiden". En kul sak att titta tillbaka på i framtiden.
 
Vi är väldigt tacksamma och glada att så många ville komma och fira denna dag med oss, det betyder så oerhört mycket. Och Elin, hon blev minsann väldigt bortskämd. Och vad passar bättre att göra när man kalasat hela dagen än att somna mitt på bordet av trötthet? Inget alls hälsar Elin.
 
 
 
 
 
 
 
 


141002

 
 
 

Förra veckan så fick vi äntligen upp utebelysningen vi beställt för ett tag sedan. De blev försenade så vi fick vänta lite längre på dom än väntat. Men den som väntar på nått gott...
 
I samma veva planterades även fyra stycken smällspirea buskar. Nu längtar jag tills om några år, då buskarna vuxit till sig och sprider lite färg med sina vinröda blad.
 
Och med belysningen fixad, buskarna i marken och jord och lite nytt gräs där vi grävt, så kan vi nu äntligen ro detta projekt i hamn.