150330

 

 

Vissa saker tar längre tid på sig att bli klara än andra, som dessa ovan. Den fina klädhängaren "Unicorn" beställde jag för längesedan men den har aldrig kommit upp. Den fina gungan som Elin fick i namngivningspresent fick också komma upp. Dessutom satte vi äntligen upp nya krokar i hallen med plats för fler jackor än tidigare.
 
Och vadan detta då? Jo, jag skulle ha tjejfest här hemma! Ibland behövs det tydligen att det ska hända något för att man ska få tummen ur att göra saker.
 
 


150326

 
 

9 månader
 
Lika länge på insidan som på utsidan. Fast jag måste ju säga att de 9 månaderna på utsidan har gått minst dubbelt så fort i alla fall.
 
Förra gången beklagade vi oss ju över det faktum att inga tänder dykt upp ännu. Två dagar senare så blev hon lite grinig och var rätt svullen nere i munnen och inte långt därefter så dykte dom upp, två på en gång när vi ändå var på gång. Hon märkte nog inte av det så mycket, utan det var typ två dagar som hon var lite grinig. Däremot så har vi ju haft bajsfest efter bajsfest. Inte så trevligt. Men hon var nöjd och glad.
 
Sen förra månaden har jag dessutom bättrat mig vad gäller att laga egen mat åt henne. Vi har fortfarande burkmat med oss när vi är på vift, men annars får hon samma mat som oss. Broccolisoppa, lasagne, spagetti och köttfärssås, osv. Med stavmixern till hjälp blir det perfekt mat åt henne.
 
Hon kryper överallt och ställer sig upp mot allt som går. Men hon är väldigt duktig och försiktig när hon ska ner eller upptäcker att hon inte klarar att ta sig ner utan att ramla. Hittills har hon ramlat väldigt få gånger. Lära-gå vagnen är framplockad och vi introducerar den lite då och då, men roligast hittills är att ställa sig mot matstolen och skjuta den framåt.
 
Vi har slutat använda babyskyddet i bilen så nu är den stora stolen framplockad. Det slog mig då att hon verkligen inte är någon liten bebis längre. Tidigare i veckan blev det premiär för henne att sitta i kundvagnen, något jag var nervös inför men som visade sig vara helt lugnt. Förmodligen var det så mycket att se på för henne.
 
Nu är det ju faktiskt bara 3 månader kvar till henne 1-årsdag. Helt sjukt. Vi har ansökt om förskola och förhoppningen är att hon ska kunna börja där i oktober. Vi kommer att vara hemma båda två hela sommaren och från och med den 24 augusti tar Pär över föräldraledigheten ensam tills hon ska skolas in på förskolan.
 
 
 
 
 
 
 
 


150324


Kokosoljan har blivit min bästa vän sen jag började tänka på vad jag egentligen använder för hudvårdsprodukter till Elin. Jag kan läsa mig mörkrädd på vad saker egentligen innehåller, visste ni att små bebisar har väldigt känslig hud och tar upp kemikalier mycket lättare än vuxna? Därför vill jag helst inte använda våtservetter, även om dom är svanenmärkta. Dom är ju alla preparerade med något. Eller en massa andra krämer som man rekommenderas att använda. Många innehåller ämnen som gör att huden blir beroende av den, som tex mineral olja. Och detta har Bvc-sköterskorna oftast ingen aning om.
 
Man kan tro att mineral olja är bra för huden MEN den innehåller inga som helst mineraler, fettsyror eller vitaminer. Den stör dessutom huden naturliga funktioner och skapar ett beroende då den förstör hudens egen förmåga att återfukta sig, du måste smörja in dig hela tiden för du upplever att du är torr. Den hindrar huden från att ta upp vitaminer och annan näring, den är miljöfarlig vid både framställning och nedbrytning. Undersökningar visar att den täpper igen mellan 40-60% av hudens porer och motorolja består ungefär till 80% av mineralolja.
Känns det som något du vill smörja in din lilla bebis med? Eller dig själv för den delen. Skulle inte tro det.
 
Mineralolja är tyvärr en ganska vanlig ingrediens i babyolja. Mineralolja heter också parraffin, parraffinum, liquidum och petrolatum. det finns många fler namn också. Mineralolja finns i så många produkter därför att den är extremt billig att tillverka och den är helt syntetisk (alltså ej naturlig) och härsknar inte så den håller väldigt länge.
 
Helst vill jag bara använda vatten när jag rengör henne och smörja in henne med naturliga saker, som tex kokosoljan. Hon blir aldrig torr, röd eller irriterad. Andra oljor som funkar utmärkt att smörja in små bebisar med är olivolja, rapsolja, sesamolja, jojobaolja och mandelolja. Häll lite i vattnet när du badar bebisen så behöver du inga badtvålar, schampon eller badskum. Ett annat tips om du själv är torr eller älskar att smörja in dig efter duschen, ta en blomspruta och fyll den med olivolja (eller någon annan) och använd i duschen, du blir återfuktad och inga torrheter så långt ögat når.
 
Det kanske känns lite övermäktigt att börja bena ut vad det egentligen är man använder/äter för något. Men ta en sak i taget, läs på och kom ihåg att det är du som är konsument! Med lite kunskap i bakhuvudet när du går och handlar kan du göra många miljövänliga och bättre val. För inte vill du smörja in dig med motorolja när din hudkräm är slut?
Oftast köper vi samma varor som vi alltid gjort för att det är enkelt och det har ju alltid funkat. Men tänk efter nästa gång du handlar, titta på innehållsförteckningen. Jag betalar hellre lite mer för en produkt som är bra för mig och miljön än en produkt som är billig och direkt skadlig för mig och miljön.
 
 


150322

 
 
 
 
Ett annat miljötänk jag försöker anamma är konsumera mindre och gör det själv istället.
Det behöver inte vara så svårt.
 
Jag älskar Body shops scrubs men det är ju rätt dyra. Så istället för att köpa gjorde jag egna. Hur enkelt som helst. Grundreceptet för dessa body scrubs är: 0,5 dl kokosolja 0,5 rapsolja 2 dl himalayasalt och några droppar doftarom. Just dessa fick dofta hallon, syrén och liljekonvalj.
 
 
 
 
 
 
 
 


150320

 
 
 
 

Jag fortsätter att byta ut saker här hemma mot mer miljövänligare alternativ. Näst på tur var tandborstarna. Eftersom jag försöker byta ut plast så kändes det rätt att byta mot dessa i bambu och nylon. Helt nedbrytbara så när dom är färdiganvända är det bara att slänga dom i komposten. Elin har godkänt sin borste med bravur, hon skrattar och gapar stort varje gång den åker fram, ett toppen betyg!
 
Tandborstarna och mycket mycket annat finns på www.laplandecostore.se
 
 
 
 


150318

 
Månadens läsning: Not that kind of girl av Lena Dunham
 
Den här boken har blivit hyllad av så många recensenter, om det är för att det är just Lena som skrivit den (hon som gjort den hyllade serien Girls) eller för hennes feministiska åsikter och ärlighet, det vet jag inte. Men jag fattar inte grejen med boken. Jag tyckte den var otroligt jobbig att läsa, jag kom ofta på mig själv med att vandra iväg i andra tankar och det känns ju inte riktigt som en bra bok. Men har jag väl börjat på en bok så läser jag ut den, hur dålig den må vara (den kan ju bli bättre). Men ärligt talat, den här boken kändes som ren och skär slöseri med tid.
 


150316

 
 

Vi var på kalas i helgen. Det var Elins kusin Edvin som hade fyllt hela 3 år som bjöd in till festligheter och gofika. Elin var helt slut när det väl var dags att sova. Ett bra betyg!
Självklart var vi ju tvungen att klä upp henne litegrann, den fina tunikan från Me&I åkte på, samt de ursöta strumpbyxorna och den fina koftan, båda från Lindex. Jag hade lätt velat ha en själv om det fanns. Det är ju så himla roligt med barnkläder, men fruktansvärt dyrt.
 


150313

 
 
 
Elin fick en ny liten tremänning för någon vecka sedan. Och det måste ju såklart virkas något åt denna lilla dam också! För det är ju så lätt att virka åt små bebisar, det tar ju nästan ingen tid alls då kläderna är så små.
 
 
 


150311

 
Vilket underbart väder söndagen bjöd på! Pär satte igång att arbeta på gården, all bråte ska eldas upp och vi har x antal lass som ska till soptippen kvar. Jag och Elin åkte pulka istället. När det sedan blev dags för henne att sova satte jag också igång att arbeta. I bara fleecetröja! I mars! Det kändes underbart när solen värmde så gott och man riktigt hörde hur snön smälte.
 
Hon drog dessutom en långsovare i tre timmar så vi hann med rätt mycket.
 


150309

 
 

Att det skulle komma projekt emellan den där jättefilten jag virkar, det visste jag långt innan jag påbörjade den. Jag har på riktigt en hel hög med mönster jag vill göra. Hursom så tog garnet slut till filten, så då påbörjade jag en annan filt men till Elin denna gång, sen tog garnet slut där också, så i väntan på mer garn satte jag igång med "Projekt Elins kök".
Jag har en massa mönster på mat, frukt, grönsaker och bakverk som Elin kommer att få till sitt kök så småningom. Lika bra att börja nu så jag hinner allt tänkte jag. Först ut blev frukter i alla dess slag, citroner, äpple med klyftor, päron, banan, vattenmelon, vindruvor, apelsin och en apelsinhalva, jordgubbar och en banan.
 
Mönstret hittar ni gratis på Järbogarns hemsida.
 
 


150307

 

Förra helgen hälsade vi på våra vänner som fått en liten son, Melvin. Så himla liten och söt! Kan aldrig minnas att Elin varit sådär liten. Med oss hade vi en tröja jag virkat åt honom och en tavla jag gjort åt dom.