141230

 
 

En jul utan några julklappar som jag gjort själv, är ingen riktig jul. Jag gillar att göra saker åt andra och vill sätta igång direkt när jag hittar något som jag tror kan passa någon.
 
Mamma fick sig både en sjal och en poncho i julklapp. Pappa och min syster fick varsin kudde som jag virkat. En i AIK färger och en i färger som passar hemma hos min syster.
 
 
 


Årsresumé

 
Januari:
Året började med att vi fick veta att vår bebis var frisk och att vi äntligen skulle få bli föräldrar.
Vi firade Eleine som fyllde 30 år med en överraskningsfest.
Vi renoverade badrum och hall på övervåningen.
Pär blev farbror åt en liten Alfred.
Ett riktigt bra januari.
 

Februari:
Vi besökte nyaste tillskottet i släkten Lindqvist.
Vi fortsatte renoveringen och satte belysning i trappen.
Badrummet blev äntligen klart.
Jag pysslade på hemma och den 25:e februari blev jag heltidssjukskriven pga. kraftig foglossning.
 
 
Mars:
Vi började göra små inköp inför bebisens ankomst.
Jag pysslade och virkade för fulla muggar.
Hallen uppe fick golv och lister och blev därmed klart.
Vi åkte till Umeå och firade Edvin som fyllde 2 år.
Jag och Pär firade 5 år tillsammans.
 
 
April:
Vi påbörjade projektet med att göra en ny uteplats.
Vi gick på trädgårdsmässa.
Jag virkade presenter och gjorde mer saker åt bebisen.
Vi åkte till Källan tillsammans med min syster och hennes sambo.
 
 
Maj:
Jag fortsatte att pyssla på i väntan på bebis. Gamla leksaker fick ny färg.
Jag planterade och gjorde fint ute.
Rabarberkräm gjordes det massor av.
Jag fyllde 27 år gammal.
Och vi gick på årets bästa konsert med Weeping willows.
 

Juni:
Månaden då våran bebis skulle komma!
Jag pysslade på men hade bara en tanke i huvudet: när skulle bebisen komma?
Vi var på Alfreds namngivning.
Pär jobbade på med uteplatsen i den fruktansvärda värmen.
Och sen, den 26:e juni så kom hon, älskade lillprutt!
 
 
Juli:
Vi åkte till Myrträsk för lite miljöombyte.
Annars tog vi det rätt lugnt, vi försökte lära känna Elin.
Pär fyllde 30 år.
 
 
Augusti:
Lillprutt blev större och större.
Alla grönsaker jag sått började äntligen ge frukt.
Uteplatsen som Pär kämpat med blev äntligen klar.
Jag gjorde svartvinbärssaft av alla bär vi hade.
Lite småpyssel blev klart då tid fanns.
Vi åkte till Myrträsk då fågeljakten hade premiär.
Jag och Eleine ordnade en överraskningsfest åt våra sambos.
 
 
September:
Jag pysslade på med förberedelserna inför Elins namngivning.
Jag planterade och gjorde höstfint i trädgården.
Vi byggde en spaljé och planterade ett träd till Elin.
Med hjälp av mamma planterade vi nya jordgubbsplantor.
Jag plockade upp all potatis och gjorde därmed vinter i grönsakslandet.
 
 
Oktober:
Jag virkade och pysslade lite då tid fanns.
Men den mesta tiden gick åt till att vara mamma åt älskade Elin.
Vi la sista handen vid sommarens projekt och satte upp belysning ute.
 

November:
Jag fick för mig att måla om i vardagsrummet.
Pär firade sin allra första farsdag.
Jag provade lite nya recept och plastbantade i köket.
 
 
 
December:
Jag målade om skåp och la pärlplattor.
Julpyntade och bakade.
Och firade den första och bästa julen som mamma.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


141226

Idag blir vår älskade lillprutt 6 månader!
 
Det är nu jag ska säga "vart har tiden tagit vägen?!" och det undrar jag verkligen. Det här halvåret tillsammans med henne har bara flugit fram i ett rasande tempo.
 
Matrutinerna har ändrats ganska mycket på bara en månad. För att vänja henne vid skeden och annan konsistens än flytande, och lära henne hur man ska äta gav jag henne lite fruktpuré innan varje mål ersättning, på så sätt skulle hon vara hungrig och nyfiken på maten, och det har funkat väldigt bra. Hon lärde sig ganska snabbt hur man skulle göra. Så i och med det får hon nu gröt varje morgon, sen ersättning vid lunch, fruktpuré som mellanmål, ersättning och sedan sist av allt en flaska välling innan läggdags. Nästa steg är att införa ett mål mat istället för ersättning åtminstone en gång per dag.
 
Man inser ju dock hur väldigt enkelt och smidigt det är att bara ge ersättning. Men nu är hon så pass gammal att behovet för annat är större. Litegrann känns det som att vara tillbaka den allra första tiden då man bara var en mjölkmaskin och ammade konstant. Nu är det måltider och mellanmål och det känns som ett konstant ätande. Men man kommer fort in i det. Det känns ändå som att vi har bra rutiner än så länge.
 
Med sömnen har vi gjort lite ändring. Istället för att hon ska få sova så länge som möjligt varje gång hon är trött, har vi nu börjat väcka henne. Varför kan man ju då undra, då hon sover dåligt om dagarna. Jo, vi har haft några jobbiga veckor då hon efter att ha fått välling där vid 19 somnat men sedan vaknat efter 15-40 min och skriker. Det är omöjligt att få henne att somna igen och där kring 22-23 somnar hon äntligen. Så vill vi inte ha det. Så nu får hon inte sova längre än till 9 på morgnarna, sen vid 11 sover hon en timme och vid 14.30 så får hon sova en halvtimme till. Det har hittills funkat ganska bra. Visst vaknar hon och skriker men istället för att vara vaken så somnar hon om när hon får tutten.
 
En annan ny grej från förra månaden är att jag har fått henne att sluta äta på natten. Hon brukade vid 6-7 på morgonen vakna och vilja ha mat (jag vet att för vissa är inte 6-7 natt utan morgon, men inte för oss). Jag har läst en massa olika metoder men alla har låtit så drastiska och hemska. T ex att bara ge henne vatten istället och ta striden då hon skriker osv osv. Jag gjorde istället så att jag skar ner, från en full flaska till en halv. Gick det bra och fick henne att somna om så gav jag mindre nästa natt osv. Tillslut var jag nere på 65ml ersättning som jag gav henne 3 nätter i rad bara för att se om det gick. Tillslut slutade jag ge henne och hon somnade nöjt om när hon fick tutten. Nu är alla bebisar olika och vissa kanske kräver en annan metod. Men denna funkade för henne och mig. Jag fick inte dåligt samvete för att jag skar ner allt på en gång, för äter hon en hel flaska så är det inte bara för att snutta som hon äter, och jag gav henne en chans att vänja sig succesivt vid mindre och mindre.
 
Hon skrattar mer och oftare nu. Hon är jätte kittlig vid axlarna av någon anledning och tycker om när vi gör grimaser och konstiga ljud för henne. Vi tränar vidare med att få henne att sitta bättre och det går bra. En dag satt hon hela 5 minuter utan stöd och utan att ramla, så det går framåt! Dessutom har hon som helst av allt velat ligga på rygg och helst stilla, börjat att vända sig. Nu snurrar hon runt för fullt och är aldrig still. Och i och med att hon klarar av att rulla själv, har hon accepterat magläget. Dock måste vi vända henne när hon hamnat på mage i sängen för hon klarar inte av att vända sig till rygg igen. Men det kommer så småningom.
 
Jag trodde aldrig att ett halvår skulle gå så snabbt. Men det har det och vi har älskat varje stund med henne.
 
 
 
 
 


141224

 
 
 
 
 
 


141221

 

Är det något bröd som hör julen till så är det väl vörtlimpa och kavring. Den sistnämnda provade jag att göra i veckan. Typ det enklaste brödet någonsin, i med alla ingredienser och sen grädda. Inget jäsande. På kvällen gjorde Pär iordning några mackor till kvällsfika, han hann ta en tugga innan han med munnen full sa: "Det här var ju jättegott!"
 
14 dl rågsikt
2 msk malda brödkryddor
1 msk salt
4 tsk bikarbonat
8 dl mellanfil
1 dl brödsirap
 
Smörj 2 brödformar med smör. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner fil och sirap. Fördela degen i formarna. Sätt in formarna i en kall ugn i nedre delen. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda bröden i cirka en timme. Stjälp upp bröden på galler.
 


141219

 
 
Det här med att lägga pärlplattor tog en ju direkt tillbaka till barndomen. Gud vad jag höll på med detta! Minns mamma som står vid strykbrädan för att göra det sista. Tänk när jag kan göra detta med Elin.
 
Återigen kommer inspirationen från Instagram och den duktiga användaren @kreativakarin
 


141217

 
 

När Pärs mormor flyttade från sitt hus till en lägenhet fick vi ta över hennes gamla linneskåp. Vi hade just flyttat till huset så vi hade utrymme för det men det har ändå bara stått i gästrummet.
 
Det behövde lite kärlek och efter slipning, två varv grundfärg, fyra varv färg och två varv med lack så står det äntligen klart! Och äntligen kunde jag plocka fram alla saker jag tänkt skulle stå på det. Som den fina vasen från Hemtex, tavlan jag velat ha så länge, de fina stjärnorna som min syster gjort och trähanden jag fick i julklapp förra året. Och lite annat smått och gott.
 
Och det bästa av allt är ju att det sväljer en hel del prylar.
 
 
 


141215

 
 
I går var vi på släktmiddag i Ersmark, Martha (Pärs mormor) hade bjudit in alla hennes barn, barnbarn och barnbarnsbarn på middag. Det har blivit en del barnbarnsbarn för henne, varav två i år och ett till nästa år. Att få till en bild på dom alla var inte det lättaste, en skrek för full hals, en annan petade sig i näsan, en kunde inte sitta still och Elin skrattade och tyckte att det var skitkul. Men skam den som ger sig, tillslut blev det en bild på kusiner och tremänningar.
 
Mätta och trötta åkte vi sedan hem. Ett bra avslut på 3:e advent.
 
 
 


141211

 
 
Månadens läsning: Bokhandlaren i Kabul av Åsne Seierstad
 
 


141207

 
 
Sociala medier är inte alltid av ondo, för det mesta är det den största inspirationskällan för mig. Jag följer så oerhört många kreativa människor som på ett eller annat sätt inspirerar mig och gör mitt behov av att arbeta med händerna väldigt stort. Det finns ju så himla mycket fint att göra!
 
En idé som jag snodde rakt av var denna fina koppar lampa. Till och med Pär tyckte om den. Jag tycker dessutom att kopparfärgen passade riktigt bra mot den gröna väggen. Så här får ni ett litet smakprov på hur rummet blev efter att jag målade om det. Dock en rätt svår färg att förmedla. Nu fattas bara skåpet som jag håller på att måla om för fullt. Sen är rummet klart. Nåja, tills nästa gång jag kommer på att jag ska göra om vill säga.
 


141205

 
 
Om det finns några fler småbarnsmammor som läser min blogg, så vill jag passa på att tipsa om denna magkudde vi köpt åt Elin. Vi tragglar fortfarande med att hon ska ligga mer på mage och bli bekväm med det, men det går inte. Vi har testat det mesta men hon gillar det helt enkelt inte.
 
Men så hittade jag denna kudde på Ellos, märket är Fisher price. Det ser ut som en stor nackkudde som ska göra att bröstpartiet kommer upp en bit och sen är det leksaker framtill som ska locka till lek. Skitbra grej! Hon fattade direkt galoppen med att ligga där och leka och våra gympapass på mage har helt plötsligt blivit väldigt lättsamma.
 
Hade vi vetat att denna räddning fanns tidigare hade vi köpt den direkt. Utan tvekan.
 
(Juloutfiten har hon på sig för vi hade julpyssel dag här hemma med min syster och mamma. Vi brukar inte skrota runt i det annars, men det passade henne rätt bra att vara tomtenisse.)
 


141203

 
Jag har väldigt sparsamt med julsaker i år. Granen skippar vi då vi ändå inte kommer vara hemma speciellt mycket under jul. Lite stjärnor i fönstren och julblommor, en krans på dörren och några väl valda julsaker som står i stringhyllan i köket. Och jag känner faktiskt att det räcker så för i år.