150428

 
Månadens läsning: Vi av David Nicholls


150426


10 månader
Snart skriver jag om hennes 1-års dag, helt sinnessjukt vad fort tiden har gått.
 
Elin har fått en till tand sen förra gången. I samma veva åkte hon på skyhög feber och tappade all matlust, det var enbart ersättning som gick ner. Vi vet inte om det var den så kallade 3-dagars febern eller om det hade nått med tänderna att göra, men efter att febern försvann tog det ett tag innan matlusten kom tillbaka.
 
Hon har börjat dra sig fram på rumpan, något som ingen av oss sett henne göra tidigare. Hon kryper ju för fulla muggar men nu har hon även börjat hasa sig fram, särskilt när hon håller en leksak i ena handen. Hon ställer sig upp utan stöd, men enbart i soffan eller sängen. Ingen annan stans har hon vågat släppa taget, men det syns att hon snart är där.
 
Hon älskar att gunga ute men att sitta på gräset och leka är än så länge ingen jätte hit. Pär var på bvc tidigare i veckan för vägning och mätning och hon kvalar in på 9.7 kg och 72 cm lång, vår älskade lillprutt!
 
Hon har börjat med att slicka på allt som kommer i hennes väg, stolsben, händer, skötbordet, kundvagnar. Inte jätte fräscht men det är ju omöjligt att hålla henne borta från det, särskilt kundvagnen när man är och handlar. Hon slickar på scannern, den där kedjan som hänger ner, handtaget osv. Jag säger åt henne, stoppar in tutten men hon spottar bara ut den, tittar på mig och börjar slicka igen. Haha! Men lite skit rensar magen, eller hur?
 
 
 
 


150425

 
Ett annat projekt som vi startat ute på gården är att fräscha upp dörrarna på ladugården. I nuläget har vi fyra dörrar, en av dom ska bytas ut mot en annan som är svartmålad och då passade jag på att skrapa färg på dom andra så dom så småningom också kan bli svarta.
För att låta lite Ernst-aktig, men jag kan tycka att dom är ganska vackra i nuläget också.


150423


Jag älskar att våren har kommit för att stanna! Nu vill man ju bara vara ute så mycket som det bara går, så vi är ute och går, gungar eller leker ute. Jag satte henne i en bärryggsäck och krattade gården också och där trivdes hon jätte bra. Kanske inte så skönt för min rygg men jag fick en hel del gjort medan hon pratade på för fullt där bakom.


150421


Jag fortsätter att virka matvaror till Elins lilla kök. Denna gången blev det grönsaker, gurka, tomat, purjolök, ärtskida, morot, rädisor och avokadohalvor.


150414


Elins alla små bebisfiltar börjar ju vara i minsta laget. Hon är ju faktiskt ingen liten bebis längre, så jag virkade en ny åt henne att ha i vagnen nu till våren och fram mot hösten.
 
 


150412

   

När jag på riktigt började intressera mig för ekologiskt, miljövänligt och ett mer ansvarsfullt leverne kändes det ganska självklart att försöka få mer fakta och mer kött på benen, så jag vet vad allt handlar om. Det är ju ingen rolig läsning direkt, oftast väldigt tung och skrämmande.
 
Jag läste boken ovan för ett tag sedan, den handlar om alla tillsatser som stoppas i vår mat för att göra den ätlig, rätt färg, rätt smak, rätt hållbarhet osv. Otroligt nyttig läsning! Och återigen kommer man fram till att ekologiskt ÄR det bästa alternativet. Det finns ekologiska varor som har tillsatser i sig också, men betydligt färre än de andra varorna.
 
När man börjar bena ut vad alla tillsatser egentligen är, hur dom framställs och vad dom gör med kroppen, blir jag bara så arg och frustrerad. Varför har vi det såhär?! Och svaret gör mig också beklämd, att allt ska handla om pengar. Att det är billigare att framställa en vara med tillsatser än utan. Visste ni att vanillin är en smakförstärkare gjort utav rötad granved? Det får du i dig om du inte väljer äkta vanilj. Och att godis har samma tillsatser som används i bilvax?
 
Det gör på riktigt ont i mig att veta att Elin får i sig en massa konstiga ämnen i hennes gröt och välling som jag ger henne. Och att i hennes burkmat och fruktpuré finns det också konstiga saker som till och med är förbjudna i andra länder. Det känns inte roligt någonstans.
 
Återigen handlar det om att vända på förpackningen och läsa innehållsförteckningen. Ju fler E-ämnen en vara har, desto mer konstgjord är den. Ju fler ämnen som knappt går att uttala, desto mer konstgjord är den. Ta tillexempel vanlig gräddglass, den ska egentligen bara innehålla grädde, ägg och socker. Det är äkta gräddglass. Den äkta gräddglassen kostar mer än den som innehåller tillsatser, så valet blir inte så svårt för många. Den med mest tillsatser åker ner i korgen och kanske till och med ett paket till, för jag får ju nästan två för priset av en.
 
Men om alla istället valde det bättre alternativet, skulle nog alla må mycket bättre. För är det dyrare, kanske du bara unnar dig ibland, så som det egentligen var tänkt. När varorna är billigare blir det godis flera gånger i veckan, läsk varje dag och chips till fotbollsmatchen trots att det bara är tisdag. Ungefär så.
 
Boken har verkligen gett mig en tankeställare om hur jag vill leva, om hur jag vill Elin ska äta och vilka alternativ som är dom bästa.
 


150410


Månadens läsning: Mad about the boy av Helen Fielding


150408

 
 

Vilken jättebra påsk vi haft! Vi åkte på torsdagseftermiddagen upp till Myrträsk och var där tillsammans med Pärs föräldrar samt Pärs morbror och fru. Elin har åkt skoter för första gången, suttit och solat tillsammans med sin kompis Melvin och busat massor. Vi andra har solat, läst böcker, ätit konstant och tittat på hockey. En super påsk med andra ord!
 
 
 


150406

 
 

Jag köpte byxgalgar när jag var på Ikea sist med en tanke om att ha dom kunde få pryda väggarna hemma med en fin tavla eller poster. Ynka 7:- st fick jag betala. Nu hade jag dock inga posters i mina gömmor och var inte riktigt sugen på att köpa någon heller.
 
Så jag kom att tänka på den duktiga Karin (@kreativakarin på instagram) och alla hennes print som man kan få skriva ut gratis. Jag hade himla svårt att välja men valde tillslut dessa två. Klistrade bara fast dom på ett tjockare papper och sen var det klart! Och det bästa är ju att om jag tröttnar bara behöver skriva ut någon annan bild. Hon har massor att välja på, även fina motiv för barnrummet.
 
Två byxgalgar hamnade i Elins rum, där hänger hennes månadstavla och dikten vi läste på hennes namngivning.
 
 
 


150404

 
 
 
Glad påsk!
 
 


150403

 
 
Jag testade att göra hönökakor tidigare i veckan, ni vet dom där halvmåneformade bröden? Men mina såg inte riktigt ut som på bilden så jag gjorde en ny omgång och testade istället att göra dom till tekakor. Med hjälp av brödstansen jag fått av mamma blev dom alldeles lagom i storlek och jag fick ju dessutom fler bröd på så sätt. Här kommer receptet!

Hönökaka (ca 4 stora kakor)
 
25 g jäst
3 dl mjölk, 37 grader
50 g smör, rumsvarmt
½ dl ljus sirap
1 tsk salt
3 dl rågsikt
4-6 dl mjöl
 
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och lös upp jästen. Tillsätt smör, sirap, salt, rågsikt och mjöl. Rör ihop allt till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk 50-60 min.
 
Dela degen i 4 bitar. Kavla ut dem till runda kakor, kavla sista varvet med en kruskavel, alt nagga med en gaffel. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa igen i 25-30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Grädda i mitten i 6-8 min.
 
(Ni kanske är bättre på att baka än mig och lyckas göra dom till hönökakor, annars blev tekakorna alldeles perfekta!)
 
 


150401

 
 

Gungan blev ju som ni ser en succé! Hon kiknade av skratt och ville inte riktigt sluta. Hoppas på att kunna besöka många lekparker i sommar och gunga och busa.