141130

 

Jag bakade nyponmuffins härom dagen. Det perfekta matbrödet när man inte har tid eller ids hålla på med en deg som ska jäsa i olika omgångar. Superenkelt och framförallt supergott, det tyckte till och med Pär!
 

 8 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 dl solroskärnor

1 msk bikarbonat

½ tsk salt

1 dl mjölk el. naturell yoghurt

5 dl nyponsoppa 

½ dl ljus sirap

Sesamfrön

 Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa ut mjölken med nyponsoppa och sirap. Blanda samman allting och fördela i 10 stora muffinsformar. Smörj formarna innan lätt med lite olja på fingrarna så lossnar de lättare sen. Toppa med sesamfrön blandat med lite flingsalt. Grädda i 175 grader ca 40 min.

 


141128

   
 

I helgen som var åkte vi upp till Myrträsk tillsammans med Stefan och Eleine. Otroligt välbehövligt och väldigt mysigt. Ibland är det skönt att bara byta miljö för att ladda batterierna.
 
 


141126

 
 
Älskade unge!

Så har Lillprutt blivit 5 månader gammal. Jag kommer nog alltid säga det, men vad tiden går fort! Vi har så svårt att förstå att hon redan hunnit bli så gammal. Snart är hon ju ett halvår!
 
Jag älskar verkligen dagarna med henne. Hon är så lätt att ta med sig överallt, finner sig väldigt bra i att vara i farten och på äventyr. Hon är så nyfiken i sig själv att det passar henne rätt bra att se andra saker än hemmets lugna vrå.
 
Vi har introducerat henne för plommonpuré och mosad potatis. En höjdare båda två! Även om väldans lite hamnade nere i magen. Det var mest utanför munnen och på händerna.
 
Och sen har vi ju det ständigt återkommande temat: sömn. Dagarna är väldigt olika då vi inte alltid är hemma och de rutiner vi har inte alltid kan följas. Men det finner hon sig rätt bra i också. Vi fortsätter att lägga henne vid 19-20 och hon somnar oftast då. Men senaste två veckorna har hon varit riktigt jobbig att få i säng. Hon stretar emot och kommer inte till ro. Hon är jättetrött för hon somnar när hon får flaskan men så fort vi lägger henne i sängen, då vaknar hon och skriker. Och när vi väl fått henne att sova, ja då vaknar hon flera gånger och bara skriker igen. Det har hon aldrig gjort, utan när hon somnat för kvällen då sover hon. Väldigt frustrerande.
 
Det enda positiva med detta beteende är ju att hon förmodligen kompenserar den dåliga sömnen med att ta sovmorgon. Oftast stiger vi upp vid nio och ibland även framemot halv tio. Superskönt!
 
När hon var 4½ månad satt hon för första gången utan stöd. Nu är det ju väldans korta stunder och med lite lätt slagsida. Men hon tycker om det och gör det gärna flera gånger per dag. Nu ska hon bara få lite mer armstyrka så blir det hela mer stabilare.
 
Vi har också gjort premiär på badhuset! Jag var ganska nervös inför detta besök, men allt gick jättebra. Hon tyckte verkligen om att sitta och plaska i bassängen och titta på de större barnen. Efteråt somnade hon nöjd och sov i 2½ timme. Ska tilläggas att även föräldrarna var helt utslagna.
 
 
 
 


141124

 
 
Månadens läsning: Dödsdömd av Damien Echols
 
Jag gillar självbiografier, böcker som hänt på riktigt. Och jag måste säga att jag hade sett framemot att läsa denna bok efter att han gästade Malou i "Efter tio". Damien blev oskyldigt anklagad till mord på tre barn tillsammans med två av hans vänner. Han dömdes sedan till döden. Bara det att gjorde mig väldigt intresserad och nyfiken.
 
Men jisses vilket slöseri med tid. Jag rekommenderar verkligen ingen att läsa denna bok. Jag förstår att man inte är så positiv då man suttit oskyldigt dömd, väntandes på döden, men jag hade hellre sett att någon annan skrivit hans historia än han själv.
 


141121

 
 
Muggar och skålar i bambu från www.broarne.se slevar och skärbräda från www.ikea.se
 
www.thinkorganic.se hade en utmaning i oktober att plastbanta ditt kök. Jag är en månad sen, men hellre det än inte alls. Alla köksredskap i plast har jag packat ner i en låda och skänkt bort. Varför? Därför att plast är en av de värsta miljöbovarna i hemmet och släpper ut gifter då de kommer i kontakt med värme.
 
Här kommer några tips på hur du själv kan göra:
 
  • Återanvänd inte gamla glassburkar eller petflaskor. Det är endast tillverkade för att användas en gång. Direkt ner i plastsoporna alltså.
  • Värm inte mat i matlåda av plast, speciellt inte maträtter med mycket fett då de löser upp plast. Använd matlåda i glas eller rostfritt. De är dyrare än de i plast, men man får tänka att man får vara rädd om det man har och ta med matlådan hem från jobbet. Och är det inte en lyxigare känsla att förvara sin mat i glas eller metall?
  • Sortera bort plastprodukter som du lagar mat med. T.ex. matlagningsredskap som kommer i direkt kontakt med hetta, plastskålar som slits av elvispar osv. Bort med melamintallrikar och muggar.
  • Ersätt plasten med rostfritt, bambu, gjutjärn, porslin, trä, emalj, glas eller lera.
  • Det kan såklart bli otroligt dyrt att byta ut allt i ditt kök.  Så  var hittar man då matlådor och annat billigt? Jo på Loppis. Och blä kanske vissa tänker då? Men när man äter på restaurang eller sover på hotell rynkar man inte på näsan eller hur? Det går att tvätta och diska! Eller önska i julklapp? I födelsedagspresent?
  • Vill du köpa nytt så finns det många butiker på nätet som fokuserar på ekologiska köksprodukter. Kolla in Lapland Eco Store eller Medveten Mini. Det finns såklart fler på marknaden. Googla dig fram!
  • Laga mat i ugnståliga formar i gjutjärn, keramik, lera och så vidare. Stek mat i miljövänliga pannor eller gjutjärn.
  • Byt gärna ut din vattenflaska till en rostfri.
( Kopierat direkt från www.thinkorganic.se )
 
Vi försöker vara så miljömedvetna vi kan i de val vi gör,  vi handlar ekologiskt för det mesta och jag letar gärna prylar/leksaker/möbler på second hand. Det är inte så jobbigt eller svårt att göra medvetna val.
 
Jag vill också tipsa om att Naturskyddsföreningen har en app som heter "Grön guide". En superbra app där man kan pricka för när man gjort något för miljön. Där finns massor av tips på hur man kan tänka mer klimatsmart.
 
 
 
 
 


141119

 
 
 
När man har så många tankar och idéer och projekt på gång, när man känner att dygnet har för få timmar, då är det perfekt att dra på sig ännu ett projekt! Eller?
 
Jag har sedan vi målade om rummet där öppna spisen är, ångrat vårat färgval. Jag ville ha en grå som enbart var grå, som inte drog åt något speciellt håll. Men när vi började måla upptäckte vi att den drog åt rött vilket gjorde att den i vissa sken vart mörk och lila. Men vi var nyinflyttade och hade inte tid att måla om rummet ännu en gång, så det fick vara. Men nu 2½ år senare gjorde jag slag i saken och målade om.
 
Färgen jag valde blev ur Alcros nya kollektion och färgen "Soft Mint". Jag fullkomligt älskar rummet nu! Det känns ljust och fräscht. Nu ska jag bara slipa och måla Pärs mormors gamla skåp som ska få stå därinne. Sen får ni se resultatet!
 
 
 


141117

 
 

Är det någonting jag verkligen vill att Elin ska lära sig, så är det att tycka om böcker. Att stimulera fantasin och lära sig att lämna verkligheten en stund. Jag längtar tills vi ska införa "god natt boken" innan hon ska sova. Just nu är hon mest intresserad av att slita sönder papper så jag vill rädda böckerna ett tag till.
 
Jag köpte tre nya åt henne på Myrorna för ett tag sedan. "Sunkan flyger" läste jag som liten så det kändes extra kul att hitta den åt henne. Lotta läste jag också men boken av Roald Dahl är ny för mig. Jag älskade Roald Dahl som yngre och läste många av hans böcker. Dock är denna fullproppad med text, så den får vi nog introducera för henne senare i livet, annars blir nattningen en två timmar lång lässtund istället.
 
 


141113

 

Vi köpte en Bumbostol på facebook´s köp och sälj sida. Det var ingen omedelbar hit för henne, men efter lite nötande så har hon accepterat den. Jag läste någonstans att det var bra för bebisar som inte tycker om att ligga på mage att sitta i en sån där. Hur och varför vet jag inte, men vi prövar så får vi se.
 


141111

 

Ibland blir jag så förbenat trött på allt vad köpes bröd heter, så då bakar jag mitt eget. Tranbärsfrallorna har jag gjort tidigare och finns under kategorin "Mat" här i bloggen. Denna gång tillsatte jag även Gojibär då jag hade det hemma. Supersmarrigt!
 


141109

 
Farsdag idag, hurra för alla fantastiska pappor där ute! Såklart har jag dom två bästa i världen i mitt liv.
I år är det alltså Pärs allra första "farsdag" och som sig bör så fick han typiska presenter för denna dag, en "världens bästa pappa mugg", trisslotter och en teckning gjord av Elin.
 


141107

 
 
Har ni börjat längta till julen än? Kanske har ni redan tjuvsmakat på både glöggen, julmusten och pepparkakorna? Jag ska erkänna att både julmust, knäck och skumtomtar har intagits här hemma. Lite tidigt. Framförallt då Rusta började julpynta redan i september.
 
Nu ska jag inte julpynta förrän helgen första advent, men jag har börjat köpa lite småsaker som kommer att få komma fram såsmåningom. Bland annat dessa pepparkaksformar i koppar. Hur fina är dom inte?!
 


141105

Det här mörkret på kvällarna är faktiskt inte så uppskattat alls. Visst är det mysigt att krypa ner i soffan, tända ljus och mysa, men fasen vad oproduktiv man blir! Jag orkar ingenting efter Elin somnat. Boken ligger orörd, julklappen jag för tillfället håller på med ligger också och skriker efter lite uppmärksamhet.
 
Men jag antar att det får vara så ett tag, det jag inte orkar med idag kanske jag kan göra imorgon. För det kommer ju faktiskt alltid en ny dag.
 
 


141103

 
 

I söndags tog jag, Pär och Stefan en liten roadtrip till Luleå. Toys r us hade 25% på alla leksaker och vi tänkte göra bort lite julklappsinköp. Dessutom blev Elins jul/nyårs outfit inhandlad och mamman i familjen fick lite nya träningskläder. Lite mat från Max i magen och vi åkte nöjda hemåt.
Elin fick den superfina legolådan. Jag har sett på dom tidigare men aldrig slagit till.
 
Måste få ryta till lite också vad gäller könsroller inne på denna leksaksaffär. Jag har nog aldrig varit inne i en affär där det varit så otroligt tydligt vad man ska leka med som tjej eller som kille. Nu finns det ju absolut inget som säger att en pojke inte kan leka med en docka eller en tjej med ett svärd tex, i alla fall inte i min värld.
 
Men till vilka leksaker kommer inte de små tjejerna springa till? Såklart de rosa, glittriga och pluttinuttiga. Och pojkarna kommer ju såklart springa till svärdet, vapnen och bilarna. När barnen är så små, när inlärning och stimulans av olika sinnen är det viktiga, då kan väl leksakerna vara neutrala?