Årskrönika

 
Januari
 
Året började med att vi skålade in det hos Jenny och Robert i deras hus. Gav nyårslöfte om att handla mer second hand, köpa mer ekologiskt och skänka mer pengar. Alla tre uppfyllda med bravur!
 
Januari var annars en lugn månad, gick på lite loppisar och fyndade en del saker till hemmet. Klädde om möbler och myste på hemma.
 
 
Februari
 
Om januari var en lugn månad så var februari ännu lugnare. Dagarna hade börjat bli ljusare och vi tillbringade en hel del ute tillsammans med vänner. Jag pysslade på hemma och gick återigen på loppisar.
 
Blev också ombedd av farmor och farfar att rita skylten till semmelfikat de arrangerar varje år. Längesedan man ritade och fick lite mersmak.
 
Vi fortsatte att titta på hus, men marknaden var rätt dålig. Vi fick sedan ett tips av min far om ett hus i Frost Kåge...
 
 
Mars
 
Mars var månaden då vi skrev på kontraktet för huset på landet, med den stora tomten och ladugården! Samtidigt påbörjade vi arbetet med att sälja lägenheten och tömma den på saker.
 
Jag gick på loppisar, startade arbetet med den stora filten av mormorsrutor och kokade marmelad för första gången.
 
Jag och Pär firade även 3 hela år tillsammans.
 
Och sist men inte minst, Pärs brorson Edvin föddes!
 
 
April
 
Vi firade påsk tillsammans med Pärs familj i Myrträsk. Fiskade, åt god mat och njöt av att vara lediga litegrann. Vi fortsatte sedan firandet hemma hos mamma och pappa. Vi firade även min systers 22-års dag.
 
Vi sålde lägenheten och började på allvar fatta att vi skulle bli husägare. Vi fick börja se oss om efter nya möbler, bland annat en mycket större soffa än den vi tidigare haft. Jag gick på ännu mer loppisar och kom en bra bit på vägen med min filt.
 
 
Maj
 
Vi tillbringade en massa tid med att kapa, klyva och stapla all ved vi fått tillsammans med husköpet. Det kändes så konstigt att vara där och veta att om drygt en månad är det vårat, på riktigt.
 
Jag fyllde 25 och fick en massa fina presenter. Mia fyllde 30 och det firades med buller och bång.
 
Vi var på koutsläpp i Frost Kåge, jag gick på loppisar och Retro mässan som var i stan. Påbörjade även ett till projekt - virka kuddar.
 
 
Juni
 
Tillbringade första veckan i juni på Cypern tillsammans med min familj för att fira min mammas 50-års dag. Helt underbart att få sola, bada och vila upp sig innan flytten.
 
Vi fick nycklarna dagen efter att vi kom hem och flytten skedde dagen efter. Tillsammans med våra familjer var vi klara på två dagar. Vi började genast renovera vardagsrummet, sovrummet och hallen.
 
Vi gick på semester och firade midsommar i Peter och Mias torp. Jag gick på loppisar och tillbringade lite tid i underbara Boviken.
 
 
Juli
 
Vi tillbringade i stort sett hela vår semester inne, inte jämt pågrund utav det dåliga vädret utan för att vi helt enkelt inte gav oss tid att vara lediga. Vi gjorde klart hallen, arbetsrummet och sovrummet.
 
Vi var på Edvins namngivningsceremoni och fick den stora äran att vara hans gudföräldrar.
 
Jag gick på loppisar. Vi gjorde klart köksstolarna och som tack för allt arbete våra föräldrar hjälpt oss med bjöd vi på middag.Pär fyllde 28 år. Vi grillade också en hel del, som sig bör på sommaren.
 
 
Augusti
 
Vi började om att jobba men saktade inte ner tempot hemma. Pär påbörjade arbetet med att bygga igen en av ytterdörrarna, jag tog mig an det eviga jobbet med att måla alla gröna dörrar vita.
 
Vi åkte upp en helg till Myrträsk för att plocka hjortron, umgås med Pärs familj och njuta av lugnet en stund.
 
Jag kokade svartvinbärssaft av våra egna bär, inredde hemma allteftersom det blev klart och gick såklart på loppisar.
 
 
September
 
Vi tog lite ledigt från allt vad renovering hette och begav oss till Umeå för att fira Pärs bror Jens som fyllde 30 år! Vi lyxade till det och bodde på hotell.
 
Jag plockade lingon från vår egen gård och kokade massor av lingonsylt. Jag påbörjade även projekt få-bort-all-tapet från hallen uppe. Var en del på loppis såklart och vi fick även hem våra nya sängar som vi beställt.
 
Arbetet med att bygga igen ytterdörren blev klart och Pär rev ut all inredning i gamla tvättstugan för att kunna påbörja projekt "nya toan".
 
 
Oktober
 
Hösten kom på riktigt och trädgården såg ut att brinna med alla gula löv. Underbart vackert. I oktober påbörjades projekt "nya toan" på riktigt. Jag pysslade ihop lite olika saker, gick på loppis och målade alla gröna saker här hemma vita.
 
Jag opererade mitt vänstra öga för andra gången och var därmed sjukskriven i en vecka.
 
Sen fyllde min käre far även 50 år.
 
 
November
 
Det las in golvvärme i nya badrummet och gjöts nytt golv i november. Pär byggde ihop garderoben till sovrummet och jag målade all panel i hallen uppe vit. Jag virkade även mattor, kokade julkola och band kransar för fulla muggar.
 
Gick lite på loppisar gjorde jag också.
 
 
December
 
December är alltid en månad som går så himla, himla fort. Och så även den här. Jobbade massor, försökte skapa någon slags julstämning här hemma, vår första jul i huset. Vi firade jul både i Ersmark och i Boviken.
 
Under mellandagarna har Pär varit ledig och har tillsammans med sin far dragit all el som ska vara i badrummet. Vi har fått in offerter på badrumsmöbler vi ska ha, så arbetet går framåt!
 
Och sist men inte minst, jag har gått på loppis!
 
2012 har varit ett väldigt bra år. Vi har gått från att vara stadsbor i lägenhet till husägare på landet. Vi har varit tillsammans i snart 4 år och jag kunde inte varit lyckligare. Jag hoppas att 2013 kommer bli minst lika bra som det här året.
 
 
 
 
 


121230

 
Min syster fick sig också lite nya mattor som jag virkat. Dom är efter samma mönster som mattorna jag gjort till sovrummet. Allt material har jag köpt på second hand, den orangea är gjord av trikåremsor och den rosa av trasmatteremsor.


121229

 
Till min syster virkade jag en kudde i julklapp! Hon har en sedan tidigare i ungefär samma färger som jag virkat tidigare åt henne, men en soffa kan inte ha för många kuddar i sig.


121228

Jag ville ge Edvin något i julklapp med en tanke bakom, något jag gjort själv. Så idén om något som kan hänga med ett bra tag och som är mjukt och mysigt började ta form i mitt huvud, och resultatet blev ett lapptäcke!
 
Jag fyndade en massa mjuka örngott på loppis som jag sedan klippte (med hjälp av min syster) i rutor. La sedan ihop alla till ett mönster jag gillade och sydde ihop alla. Köpte sedan ljusblå fleece som jag sydde fast alla rutor med. Enkelt och väldigt fint.


121227

 
Och så var julen över för denna gång! Trots jobb nästan varje dag har jag njutit och ätit på tok för mycket, umgåtts med nära och kära och gett och fått paket. En toppen jul!
 
Pär fick agera tomte då Edvin skulle få fira sin första jul. Ett jobb han utförde med bravur, Edvin varken grät eller skrek. Istället slet han loss tussar ur skägget.
 
Nu börjar jag vara lite less på allt som har med julen att göra, så vi får se hur länge julsakerna står framme i år.


121224

 
Till er alla som brukar kika in här vill jag bara önska: God jul!


121220

 
Jag har varit ledig i två dagar. Två dagar som har bestått i att försöka göra så lite som möjligt och bara njuta av lugnet. Alla julklappar är klara och ligger i en hög och bara väntar på att få öppnas, känns otroligt skönt.
 
Så istället för att stressa har jag tagit sovmorgon två dagar i rad, läst lite i boken, druckit väldigt mycket te framför serier på datorn, ätit julkola tills tänderna protesterat, petat in lite mer ved i kaminen och bara njutit av tystnaden i huset. Så jäkla skönt och välbehövligt.
 
Nu laddar jag inför kommande arbetsdagar, dom kommer bli hektiska.
 
 


121219

 
 
Jag kikade in på Ellos vårnyheter och jag dör så fina saker de fått in! Ville ha allt i stort sett. Men det blev sakerna ovan, en fin matta till arbetsrummet och nya kuddar till soffan. Med 30% rabatt på dyraste varan var det inget att fundera över. Mattan som har måttet 70x100 betalade jag 104:- för efter avdragen rabatt, inte illa!
 
 


121218

 
Veckans läsning: Boktjuven av Markus Zusak
 
 


121217

 
Som sagt så var jag i Piteå i lördags tillsammans med mamma och pappa. För att shoppa lite och bara ha en dag tillsammans, Jag var ju in på Village och kom ut med denna fina tändsticksask. Så fin att ha framme hela tiden.


121216

 
 
En av mina favoritbutiker när det kommer till inredning är Village. Det finns alltid så mycket snyggt där att jag får lite gåshud. Igår gjorde jag faktiskt butiken ett besök när jag tillsammans med mamma och pappa var i Piteå. Ska visa sen vad jag köpte.
 
 


121214

 
Jag köpte en stringhylla till köket för ett tag sedan. Det är något speciellt med de hyllorna, dom är ju bara så snygga. Om jag hade råd hade jag haft massor av dom! Men nu får jag nöja mig med dom två jag har.
 
Den fick sig genast en lite juligare klädsel. En fin blandning mellan second hand, nytt och saker som jag fått.
 
 


121213

 
Eftersom jag lyssnar så mycket på radio, har jag självklart inte missat Musikhjälpen. Detta är tredje året som jag ganska aktivt följer vad som händer.
 
Musikhjälpen är ett samarbete mellan Sveriges radio, Radiohjälpen och Svt, där syftet varje år är att samla in pengar. I år hjälper dom till så att barnen i slummen ska få rent vatten.
 
Jag blir så varm i hjärtat av såna här initiativ. Programledarna (Timbuktu, Gina Dirawi och Kodjo Akolor) är inlåsta i en glasbur där de i 7 dagar i sträck sänder radio dygnet runt. De anordnar auktioner där man kan buda och hjälpa till. Man kan själv starta insamlingar eller egna auktioner på Tradera och välja att alla pengar går direkt till Musikhjälpen.
 
Du kan välja mellan att skänka 50,100 eller 200:- genom att sms:a 50 (eller vilken summa du vill skänka) mellanslag låt och artist till 72999. Då kommer dom spela den låt du önskat. Och ja- jag har självklart skänkt pengar även jag.
 
http://bossan.musikhjalpen.se/insamling/skellefteborna Här kan du följa hur insamlingen från oss i Skellefteå går och skänka pengar!
 
 


121213

       
 
 
Trots att jag tycker att det är väldigt jobbigt med snö, kan jag inte sluta fascineras över hur vackert och tyst allting blir så fort snön har kommit. Bjuder på lite bilder från en del av vår ladugård i vinterskrud.


121212

 
 
Jag lyssnar jämt på P3. Alltså - jämt. Från det att jag stiger upp på morgonen till det att jag går och lägger mig är radion alltid igång. Mina favoritprogram är Morgonpasset, PP3 och Christer.
 
Visste ni förresten att Hanna Hellquist som är programledare i Morgonpasset har ett eget program på Svt1? Klockan 21.00 på onsdagar går det. Det hade jag ingen aning om förrän igår. Då såg jag ikapp alla program på svtplay. Hanna har nu blivit lite av en idol för mig. Så himla härligt obrydd och skön människa.
 
 
 
 
 


121212

 
 
 
Våran kamin har fått sig en lite juligare klädsel. Adventsljusen står på en ganska fiffig bricka som jag köpte på Coop i söndags, Den är till både för blockljus och vanliga ljus, så jag behöver inte byta ut den nästa år om jag skulle vilja ha smala ljus i den.
 
Den vita ljusstaken köpte jag på Pingst kyrkans second hand för 20:-. Tycker den gör sig så fin där den står.
 
Pär köpte en blomma till mig för ett tag sen, en jul en. Den fick platsa i den fina krukan från Upsala-Ekeby. Visst har jag en snygg lösning på allt vatten som rinner ur krukan? Då jag köpte den fanns inget fat till och krukan har hål i botten så en vanlig assiett går inte. Så det fick bli såhär tills vidare.
 


121211

 
 
Såhär ser alltså vårat badrumsgolv ut i nuläget. Betongen torkar för fullt, men det kommer dröja ända till februari någon gång innan den har torkat helt. Så nu passar vi på att tänka ut vart all el ska sitta, vilken inredning vi ska ha (vi vet måtten men inte exakt vilken serie vi ska ha), vilken matta vi ska ha till golv och väggar och vilket tak vi vill ha.


121210

  
 
 
Jag gillar starkt att det har börjat tillverkas brandskydd med färger och former som gör att man inte behöver skämmas för att ha dom framme. Dessa köpte vi på Ica Maxi och de sitter nära till hands om olyckan är framme.


121209

Jag tror att denna helg har någon form av rekord i att gå snabbt förbi. Jag tyckte nyss att det var fredag...
 
Fredag: Jobb mellan 11-18. Vi möttes sedan upp hos min syster för att äta smörgåstårta som hon själv gjort. Mums!
 
Lördag: Jobb mellan 8-18. Körde sedan hem för att äta middag tillsammans med älskade Pär. Vi dukade sedan fram ost, kex och vin som vi åt framför "Så mycket bättre".
 
Söndag: Jobb mellan 7:45-15. Veckohandlade och körde sedan hem för att skotta av uppfarten lite. Kan det inte sluta snöa snart? Vi klädde sedan upp oss litegrann för att möta upp min familj på restaurang Don Vito där vi åt supergoda pizzor till middag. Trevligt! 
 
Det är allt jag hunnit med. När man jobbar varannan helg som jag gör, känns det viktigt att på något sätt hinna med att göra något roligt också, så att det inte bara känns som att man jobbat. Nu laddar jag energi för nästa vecka har litegrann inplanerat: måla klart taket i hallen, köpa de sista julklapparna, julfika hos Peter&Mia, storstädning av hus, jobb så klart och en tripp till Piteå.
 


121207

 
 
De senaste åren har jag inte följt adventskalendern på tv. Jag tror att den sista jag följde hela ut var "Jul i Kapernaum" (stavning?). Igår satte jag mig dock och såg ikapp årets kalender "Mysteriet på Greveholm - grevens återkomst". Mest för att jag såg den första så många gånger.
 
Jag tyckte det var riktigt mysigt, kändes litegrann som att vara barn igen då man kände igen miljöerna och framförallt att det är samma skådespelare som spelar spökena som då jag var liten. Hursom så är tanken att följa hela, tack vare svt play´s hjälp.
 
 
 
 


121206

 
 
 
I helgen som var så snickrade Pär äntligen ihop garderoben som vi beställde för ett tag sedan. Och hur bra blev det inte? Jag är supernöjd med den. Ägnade gårdagen åt att rensa bland alla kläder vi har, sorterat vad som ska slängas och skänkas. Så skönt att ha gjort bort allt det där som bara legat och väntat.
 
 
 


121205

 
Jag önskar mig inte speciellt mycket till jul, men dessa saker skulle jag mer än gärna se i mina paket.
 
1. Köksmatta från Rusta. Mått 70x180 silver/vit.
2. Torkarblad till bilen
3. Presentkort från Gina Tricot eller liknande.
4. Presentkort på fotvård och fotmassage.
 
 


121204

 
Att jag inte är så förtjust i rött i julinredningen syns ganska klart i vardagsrummet. Vi har ett ganska stort fönster där som bara pryds av vita ting. Tycker det ger ett väldigt lugnt och behagligt intryck. Jag köpte en stor julstjärna dit (från Ica Maxi den med) och jag blev väldigt nöjd.
 
Ljusstakarna är från Iitalas serie Festivo och är alla köpta på tradera. Vasen köpte jag på retromässan som var här i stan för ett år sedan och lampan kommer från Rusta.
 
 


121203

 
  
 
 
Jag måste tipsa om dessa fina julstjärnor som jag köpt. De kommer från Ica Maxi och kostar 99:-/st. De finns både i rött och vitt. Hur fina som helst och ger den där moderna stilen som jag är ute efter.
 
 
 


121202

 
 
Det ska nog bli en matta tillslut. Köpte pompombollar från panduros hemsida så nu ska jag bara klura ut hur jag ska fästa allt på bästa sätt. Antar att fiskelina blir bäst att dra igenom alla. Men hur jag ska få allt att hålla ihop blir en klurig nöt att knäcka.
 
Tips mottages gärna!
 
 


121202

 
Första advent idag. Och snön den kom den med - och det med besked! Vi fick igår känna på livet med hus då vi skottade oss svettiga.
 
Planerna för den här dagen blir att stöka lite med alla julsakerna som ska fram. Jag har sneglat på lådorna hela veckan men tycker det har varit för tidigt. Men idag är det helt okej att börja. Sen ska vi iväg på grötfest här i byn. Det ska bli riktigt mysigt och jag har sett framemot det hela veckan.
 
Glad första advent på er!