110630Så var skellefteås egen festival igång. Jag gjorde mitt första besök igår tillsammans med en hel drös arbetskamrater. Det var inte fy skam att kunna sitta ute i linne tills klockan var kring elva och knappt frysa. I alla fall så hade jag skit roligt!110628

 

Veckans läsning: I denna ljuva sommartid av Mari Jungstedt110628

 Vilken perfekt ledig dag! Startade dagen med en promenad, gick sen till farmor och farfar och blev bjuden på hennes goda köttfärsbiffar och stuvade makaroner samt en bakelse från Stig's till efterrätt. Mums! Gick sen till Klostergatan för att sola tillsammans med mamma och syster.

Dessutom ska vi avsluta kvällen med glass på Ainas. Super!


110627I vårat blivande vardagsrum har jag tänkt mig vit, svart och orange som grundfärger. Svart/orange är en sjukt snygg kombination. Det var faktiskt min första tanke i vårat vardagsrum här i lägenheten, men de föll då jag inte hittade några orangea ljus.

Pär tycker jag är tokig som har en mapp på datorn med namnet "Hus" på. Där har jag samlat en massa inspirationsbilder samt möbler/prylar som jag skulle vilja ha. Han tycker vi ska köpa ett hus först innan jag köper inredningssaker. Han är klok min käre sambo, men drömma måste man få göra med.

Ljusstake: Kivi från Iittala
Lampa: Floob 3799:- från www.ilva.se
Ljusstake: Birdie från www.ilva.se
Kuddar: Orange 259:-, Pinky 139:- från www.ilva.se


110626Stolen Elizabeth 999:-                               Kartell's stol Louis Ghost, 2 st för 2650:-

I vårat framtida kök kan jag lätt se någon av dessa stolar till matbordet. Jag har verkligen fastnat för plastmöbler, de är lättskötta, lätt att torka av och tål att bestick ramlar ner på dem. Perfekt!

Det enda problemet är bara att de är väldigt dyra. Och fick jag välja skulle jag vilja ha den högra då den har armstöd. Men, drömma kan man ju göra.

110625

         

Veckans läsning: Den döende dandyn av Mari Jungstedt110625
Om jag inte redan hade ett brickbord skulle jag inte säga nej till något av dessa. De skulle verkligen liva upp ett rum då det är rätt starka accentfärger, men jag gillar det! Min personliga favorit är det orangea bordet.

Brickbord Kosmo 499:- från www.ilva.se

110624Jag är så glad! Jag har äntligen fått tummen ur och beställt det objektiv jag tittat efter så länge, ett Canon 50mm f.1,8II.

Det är ett väldigt litet objektiv som är perfekt när man vill fota människor och när man vill låsa fast huvudmotivet. Det är också väldigt ljuskänsligt så man slipper använda blixt, vilket jag avskyr.

Jag fick tillbaka från skatten alldeles tillräckligt för att kunna köpa det paket som Cyberphoto lagt ut på deras hemsida. Där ingår objektivet samt motljusskydd, uv-filter och en microfiberduk för 1359:- Perfekt!


110624Glad midsommar på er alla läsare!

Lite tråkigt att denna midsommar inte blir en repris på förra året med solsken och en temperatur på över 25 grader. Men vi kommer nog ha det trevligt ändå. Vi ska tillbringa våran midsommar i Burvik tillsammans med hela gänget. Kommer bli kanon!
110621
Igår när jag jobbade stötte jag på en kund som påpekade att smöret var slut. Jag gick bak på lagret och tittade men kunde inget hitta, så jag förklarade för henne att det tyvärr var slut men att jag kunde följa med henne tillbaka till hyllan för att se om det fanns något annat hon kunde använda. Kvar fanns bara ekologiskt så jag påpekade att det fungerar ju precis lika bra.

Svaret jag fick var att det inte gick för sig då det var för dyrt. Inombords blev jag alldeles ställd då jag inte kunde förstå hur hon resonerade. Jag tyckte att om hon köper det paketet den här gången, gör hon ju en god gärning och hennes ekonomi kan knappast brista av att hon köper ett paket som är några kronor dyrare.

Det slutade iaf med att hon köpte det ekologiska paketet för hon behövde ju faktiskt smör, men jag fick höra både en och två gånger att det var för dyrt.

Jag förstår hur människor resonerar då de väljer att inte handla ekologiskt. En barnfamilj kanske inte alltid har den marginalen att arbeta med, men alla varor är inte så mycket dyrare. Tex så kostar en vanlig mellanmjölk 8:50 medan den ekologiska motsvarigheten kostar 10:90. Sen kan det helt enkelt handla om gammal vana varför man inte köper ekologiskt. Att man alltid köpt en viss sort och inte tänker på att välja en annan. Sen har butikerna ett stort ansvar med, då de ekologiska varorna oftast är undanskymda, om man valde att exponera dem på ett annat sätt skulle fler och fler kunder hitta dem.

Pär och jag har valt att börja köpa ekologiska varor efter att ha blivit inspirerade av hans bror och hans tjej. De handlar ekologiskt och han kan väldigt mycket. Och om jag kan göra någon skillnad på klimatet och för djuren bara genom att ändra mitt tänk och betala lite mer, så gör jag det gärna.

Här kommer 8 argument till varför du med ska börja tänka ekologiskt!


1. Skonar vattnet


Ekologiska bönder använder inte syntetiska kemiska bekämpningsmedel. Om sådana preparat kommer ut i naturen kan de ge växter och djur nedsatt fruktsamhet, rubbad ämnesomsättning med mera. Bekämpningsmedlen läcker från åkrarna till våra vattendrag. I 44 procent av alla vattenprov som togs i Sverige 1985- 2001 hittades rester av bekämpningsmedel.


2. Öka den biologiska mångfalden


Bönderna sprutar bekämpningsmedel framförallt mot ogräs, men också mot insekter och svamp. Ogräsen och insekterna stryker förstås med på kuppen, det är ju meningen. Men om vissa arter dör, så påverkas balansen i naturen. När vi har färre blommor i fälten, så får vi också färre humlor, fjärilar och fåglar. På en ekologisk gård sprutar inte bonden mot blommorna, och därför finns det också ett rikare djurliv i och omkring odlingarna.


3. Värnar om djuren


Den KRAV-anslutna bonden tar hänsyn till djurens naturliga behov och beteenden. Djuren får ekologiskt foder, utevistelse och rekreation. Den goda omtanken om djuren gör att du kan äta kött och ägg med bättre samvete.


4. Är aktsam om jordens bördighet


När du handlar KRAV-märkt gynnar du ett jordbruk som inte gödslar växterna med snabbverkande konstgödsel. Den ekologiska bonden gödslar istället sin mark med djurgödsel och växtrester. Det förbättrar jordkvalitén och gynnar livet i marken.


5. Månar om din hälsa


Den KRAV-märkta maten är naturligt hälsosam. Det är mat som har fått växa och mogna på sina egna villkor, utan syntetiska kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Den KRAV-märkta maten ska vara så ärlig som möjligt. Därför tillåts inga syntetiska färgämnen, smakämnen, sötningsmedel eller aromämnen, härdade fetter eller genmodifierade organismer vid framställningen av KRAV-märkta livsmedel. Ekologiska kor äter mycket klöver och gräs som visat sig öka halten av den nyttiga Omega-3-fettsyran i kött och mjölk. Det finns också undersökningar som visat på mer C-vitamin och naturliga antioxidanter i ekologiska grönsaker.


6. Sprider inte GMO


Användningen av genmodifierade organismer har ökat lavinartat över hela världen. Ekologiska bönder och livsmedelsproducenter tar det säkra före det osäkra och använder inte GMO i sina produkter. GMO är alltså inte tillåtet att använda enligt KRAVs regler. Det finns flera skäl till varför KRAV inte tillåter GMO. Dels anser vi att naturen är tillräckligt bra som den är. Att den inte behöver förändras, men vi är också oroade för riskerna med GMO och framförallt spridningen till den vilda naturen och till ekologiska odlingar. Ingen vet vad som händer när GMO korsas med naturliga arter. Det finns all anledning att vara skeptisk till gentekniken.


7. Tar socialt ansvar


Vi på KRAV bryr oss om hur bönderna har det. Den som odlar ekologiskt behöver inte skydda sig mot farliga kemiska bekämpningsmedel. Det är viktigt, inte minst för odlare i tredje världen som inte har råd med dyr skyddsutrustning och därför löper stor risk att skada sig.


8. Sparar på resurser


Det ekologiska jordbruket strävar efter att hushålla med tillgångar och utnyttja resurser som finns på platsen. Den ekologiska bonden odlar själv en stor del av fodret till sina djur och sprider sedan deras gödsel tillbaka till åkern. Det gör att mer av näringsämnena cirkulerar lokalt. Det viktiga näringsämnet kväve produceras också lokalt och naturligt. Istället för att köpa in konstgödsel odlar den ekologiska bonden klöver för att fånga luftens kväve och göra det tillgängligt för växterna. Eftersom det går åt mycket energi för att framställa och frakta konstgödsel kan även energianvändningen bli lägre på den ekologiska gården.

(Kopierat och taget direkt från www.KRAV.se )110621
Varje gång jag är i Umeå måste jag göra Lagerhaus ett besök. Där finns så mycket udda och snygga inredningsprylar och så även denna gång. Fastnade för deras serie Mylla där mönstret är retroinspirerat med vit botten och svart mönster. Jag hade lätt kunnat köpa allt men Pär sa bestämt nej så jag nöjde mig med två nya temuggar i detta härliga mönster. Tills vidare...

110621

 

Veckans läsning: Den inre kretsen av Mari Jungstedt110620

Fredag: Jobb 8-18, sen körde vi hem till mamma och pappa för att äta pizza tillsammans med dom. Till efterrätt blev det grädde och jordgubbar, mums! Avslutade kvällen med en film tillsammans med Stefan och Eleine.

Lördag: Vi steg upp tidigt för att göra oss klara för att hälsa på Jens och Carina i Umeå. Väl framme blev det grillade hamburgare till lunch ute på altanen då även Gunnar och Vivianne anlänt och sen en snabb runda på stan. Klockan 19.30 hade vi bokat bord på Bistro Le Garage så fram tills dess passade jag på att sova en stund. Väl på restaurangen var maten fantastisk, det var första restaurangen jag ätit på där man kunde välja halva och hela rätter, t ex så tog jag två halva varmrätter, på så sätt kunde man få smaka mer. Väldigt smart.

Söndag: Vi tog sovmorgon till tio och sen gjorde vi inte mycket fram till klockan 12 då vi skulle fara hemåt. Pär hade match mot Nila så vi var tvugna att lämna lite tidigare än vi velat. Väl i Ersmark vann de stort och Pär gjorde 2 mål. Sen blev det middag, storhandling och sen Red riding hood framför tv:n. Och det var min helg det.110616

 

Igår gjorde jag årets första rabarbersaft. Nu är sommaren här! Av resterna efter kokningen gjorde jag en rabarberpaj som vi sedan åt framför några avsnitt av Vänner. Mums!

110615Veckans läsning: I denna stilla natt av Mari Jungstedt110614

  

Gjorde ett besök hemma hos mamma och pappa ikväll för att tvätta bilen. Blev sen att äta lite rabarberpaj ute på altanen och prata om hus. För vem är väl bättre att fråga än de som bott i hus i över 20 år?

Fick även med mig lite rabarber hem och 3 buketter med både vita och lila syrener samt liljekonvaljer. Nu doftar hela lägenheten underbart och jag kan inte låta bli att sticka näsan i buketterna varje gång jag går förbi och dra i mig doften av sommar.

Det är alltid så härligt att komma hem, man blir ompysslad till max och laddar om batterierna. Precis vad jag behövde just nu.

110612

Igår samlade vi ihop oss för att äta middag på Carl Viktors uteservering, varmt var det men ack så skönt att kunna sitta ute hur länge som helst. Det blev iaf jag och Pär, Stefan & Eleine samt Erik som åt av deras grillbuffé.

Sen drog vi vidare till Stefan & Eleine för lite snack och dricka innan vi begav oss till en arbetskompis som hade fest. Mycket trevligt folk och kända ansikten då 90% har eller jobbar på vårat jobb. När det blev utgång för de andra drog sig jag, Pär och Stefan hem till oss för att se lite tv.

Idag var det tänkt att Pärs kusin Malin och hennes kille samt deras dotter Tyra skulle komma på besök, men det blev lite ändrade planer då hon igår födde en pojke! Fick en bild skickad till mig och oj så söt han var. Så vi fick helt enkelt skjuta på besöket till senare. Så istället blev det storhandling samt storstädning för min del medan Pär for på fotbollsmatch. Sen ska vi vidare och kika på Stefans match och sen blir det tacomiddag tillsammans med dom. Hoppas även på att få se The King's speech som jag hört massa gott om. Men hur som, blir det nog trevligt ändå.110612I fredags spenderade vi kvällen på Bastuholmen tillsammans med Stefan & Eleine, Peter & Mia samt Erik. Vi grillade och pratade om hur härligt det äntligen är med sommar.

Vi åkte inte hem förrän solen hade gått ner.110609

Det känns helt fantastiskt att sommaren äntligen är här. De ljumma vindarna, fågelkvitter, tryckande hetta och de ljusa kvällarna. Underbart.

Nu ska jag sätta mig tillrätta i soffan och se Vänner med älskade Pär. Trevlig kväll på er!

110608

Idag har jag spenderat dagen på Klostergatan, liggandes i en solstol bland blommande äppelträd, körsbärsträd och doftande syrener. Jag har läst skvallertidning på skvallertidning och plöjt några sidor i min bok. Helt enkelt bara njutit av att solen skinit och jag varit ledig.

Kvällen avslutades med kulglass på Ainas tillsammans med Sanndra och Micke. En helt underbar sommardag.
110607

 

Veckans läsning: Den du inte ser av Mari Jungstedt110605 I helgen har vi varit i Myrträsk, ingenstans hade man hört om att ett oväder var på gång. Vi hade räknat med sol och en massa fiske, men det blev inte riktigt som vi tänkt oss.

På lördag morgon vaknade vi av att det blåste otroligt mycket. Det höll i sig men vi hade ändå planer på att åka in till Arvidsjaur då Pärs föräldrar hade några ärenden där. Vi var i stort sett klara då det började ösregna. Jag har aldrig varit med om att det regnat så mycket och hårt. Sen kom åskvädret och sen kom stormen. Vi tittade som förstummade ut mot sjön, det enda man såg var regnet som gjorde att det såg ut som att det kokade på vattnet och allt ris och alla löv från skogen som slog upp mot rutorna.

Tillslut lugnade allt ner sig och vi vågade oss ut. På den kilometerlånga vägen fram till huvudvägen fick Pär såga av topparna på 4 träd för att vi skulle kunna ta oss ut. Även på stora vägen till Arvidsjaur låg det träd över vägen.

Men det var först idag, då vi tog en promenad runt i skogen som vi insåg hur stor tromb det varit som dragit förbi. Och vilken tur vi hade då inga träd föll över stugan eller några av våra bilar. För runt i kring oss såg vi hur träd hade farit över elledningar, telefonledningar och hur de hade fallit över stugor. Vi förlorade strömmen (den hade fortfarande inte kommit tillbaka då vi for idag) och vi hade ingen mobilsändning.

På vägen hem såg vi att stormen dragit fram på fler ställen och att vi inte var ensamma om att drabbas av strömavbrott. Närmare 1000 abbonnenter hade tydligen varit utan och vi hörde även att någon dött. Det var riktigt mäktigt att ha varit med om, men helst hade jag varit utan.110602

Torsdag: Idag har både jag och Pär varit lediga. Vi började dagen med att sova till klockan 12 och därmed var typ hela dagen borta. För två timmar senare skulle Pär iväg på fotbollsmatch. Jag gick ut och gick och började sen göra mig klar för kvällen. Ikväll skulle vi nämligen fira farfars 73-årsdag med middag på Kriti. Maten var god och min reslust till Grekland blev inte mindre direkt. Sen blev det en liten sväng förbi Karamelltåget för att handla godis. Och nu drar snart filmen igång så jag säger hej då till er.