140327

 
Här kommer receptet på rallarfrallorna!
 
Ca 24 st
25 g jäst
25 g smör
5 dl mörkt öl eller porter
2 tsk farinsocker eller mörk sirap
2 tsk salt
ca 9 dl rågsikt
 
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt ölet och värm till 37 grader. Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt farinsocker/sirap, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en deg. Låt jäsa under duk i 45 min. Ta upp och arbeta degen. Dela den i 24 bitar. Rulla bitarna till bollar och kavla ut degen till runda kakor, ca 10 cm. Lägg över på plåt. Gör ett rutmönster med sporre eller nagga med gaffel. Låt jäsa 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda mitt i ugnen ca 12 min. Ät och njut!
 
 


140325

 
 
 

Hallen uppe är klar! Vilken otrolig känsla det var att städa bort all bråte och alla verktyg och verkligen se resultatet efter allt hårt jobb vi lagt ner. Nu i efterhand är jag väldigt glad att jag målade tak och panel förra året. Hade jag inte gjort det hade det här projektet tagit ännu mer tid än det redan gjort.
 
Visst blev skänken bra? Det är alltså två köksskåp ur Ikeas serie Bestå. Vi har sedan piffat till framsidan med hjälp av marmorplast och de fräcka dörrknopparna av renhorn. Armeringsnätet kommer från Biltema och funkar prefekt som anslagstavla. Marmorlådan är egentligen en presentförpackning från Body Shop som jag helt enkelt har klätt in i marmorplast även den. Som ni ser skulle jag kunna klä in allt i marmor om jag fick...
 
Annars känns det helt bisarrt att ha dörrfoder och golvlister. Bara en sån liten sak kan göra så mycket. Nu är alla stora projekt inomhus gjorda för ett tag framöver. Nästa projekt blir istället att göra klart vår uteplats i vår/sommar.
 
 
 
 
 
 


140323

 
 
 

De söta Maileg kaninerna är lite för dyra för min smak och när en duktig virkerska erbjöd sig att sälja sitt mönster så nappade jag direkt! För dom är ju så söta. Tanken är att jag så småningom ska sy lite kläder åt dom. Men det projektet får jag ta tag i senare.
 
 
 


140321

 
 
Ett superenkelt pyssel som värmde så mycket i mottagarnas hjärtan. Svårare än så behöver det inte vara.
 
 


140319

 

I söndags var mamma och pappa här för att hjälpa till med det sista av golvläggningen. Pär har längre ingen nytta av mig, plus att det visade sig att jag var alldeles för lätt för att stå på golvet och hålla det på plats medan han slog med sin klubba. Inte varje dag man får höra att man är lätt nuförtiden!
 
Medan dom jobbade på där uppe så bakade jag lite bröd vi kunde fika senare. Rallarfrallor. Ett mörkare rågbröd med öl i. Det var riktigt gott! Gör man dom dessutom större funkar dom perfekt som pitabröd. Hojta om ni vill ha receptet!


140317

 
V.26 (25+5)
 
Igår var det 99 dagar kvar tills bebisen kommer. Tvåsiffrigt. Vi har så svårt att förstå det, att tiden går så snabbt fast ändå så himla himla långsamt. 
 
Pär har äntligen fått känns när bebisen sparkar. Jag har känt det väldigt länge, men den har varit väldigt blygsam mot sin far. Men så en söndagkväll innan vi skulle lägga oss så la jag hans hand på magen och han fick känna de underbara sparkarna. Nu känner jag de väldigt ofta, starkare för var dag och på lite olika ställen. För någon dag sedan prickades de yttersta revbenen av. Det är så mysigt.
 
Hursom. Vi längtar. Så obeskrivligt mycket.
 
 


140316

 
 
I onsdags var jag och mamma in på Pingstkyrkans secondhand. Jag har nästan slutat gå på loppisar och second hand affärer, är lite mättad och behöver egentligen inget speciellt.
 
Men det är ju oftast då man hittar saker. Ni vet ju alla vid det här laget att marmor ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Så jag kunde ju inte motstå de två ljusstakarna och servetthållaren när jag såg dom. Dessutom gjorde jag världens fynd på barnavdelningen, 6 st bodys i olika storlekar för totalt 60:-  Det får jag inte ens en body för om jag skulle köpt en ny.
 
 


140314

 
 
 
Jag testade ett nytt recept på frukostbröd förra helgen. Supergoda och saftiga tack vare morötterna. Till de serverade jag den hemmagjorda morots- och apelsinmarmeladen.
 
Morotsfrallor, ca 22 st.
 
200 g morötter
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ tsk salt
2 msk flytande honung
13-14 dl rågsikt
 
Riv morötterna fint, smält smöret. Tillsätt mjölk till smöret och värm till 37 grader. Smula ner jästen i en skål. Tillsätt mjölken och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt morötter, salt, honung och nästan allt mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 40 min. Ta upp och knåda degen. Dela degen i 22 bitar och forma till bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Pudra över mjöl och låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda frallorna mitt i ugnen i 10-12 minuter. Njut!
 
 


140312

 
 

Av alla små bebisfiltar jag virkat så är det denna, till vår egen bebis som har betytt mest. Att göra dom andra som jag gett bort har betytt mycket, det har varit en förundran över hur magiskt allt kan vara och en längtan över att få se ett nytt liv födas. Och självklart, en längtan efter att själv få vara i samma sits.
 
Och nu när jag är det känns allt så konstigt. Ska vi bli föräldrar? Ska vi rå om ett sånt där litet knyte som luktar så gott och sprider så mycket glädje?
 
Jag försökte göra en ganska neutral filt då vi som sagt inte vet något kön. Även om jag tror jag vet och Pär tror att han vet. Och självklart kunde jag inte låta bli att köpa det söta lejonet till bebis. Den ska så småningom packas ner i bb-väskan.
 
 
 


140310

 

Som jag nämnt tidigare så går renoveringen av hallen uppe på halvfart nu när Pär är borta och jobbar. Men så för en vecka sedan började han att lägga golvet. Och vilken skillnad!
 
Vi har valt samma golv som vi har i sovrummet och det flyter ihop så snyggt när allt är i samma kulör. Hej då fula gröna plastmatta och hej snyggolvet!
 
 
 
 


140309

 

Vilket underbart väder vi har haft i helgen! Solen är så efterlängtad. Dock hade vi ju kunnat klara oss utan den kraftiga blåsten. Men jag antar att man inte kan få allt.
 
Visst är buketten fin? Jag plockade ihop den till firandet av vår 5-års dag. Inte så grabbig kanske, men vad spelar det för roll? Älskar ranunkler. Jag hade också knåpat ihop en bok med bilder från våra 5 år tillsammans. En väldigt uppskattad present och så roligt att se tillbaka på. Det är inte så ofta (läs aldrig) som man går in på datorn och kollar igenom alla tusentals bilder jag tagit genom åren.
 
Vad fick då jag? Jo, den token hade gått och köpt mig en sprillans ny dator! Min present kändes ju väldigt blek i jämförelse kan jag säga. Och gravidhormonell som jag är brast jag ut i gråt och tyckte att en dator var väl ändå att ta i. Men tydligen var han less på att jag enbart kan sitta i köket för att ha internet och att jag svär långa ramsor varje gång jag sitter vid den. Så jo, det var ju faktiskt dags att byta ut den.
 


140308

 
 

Självklart ska bebis ha en egen barnvagnsmobil! Och som det stora Harry Potter-fan jag är blev det vita ugglor. Precis som ugglan Hedwig i filmerna. För att hålla den så mjuk och neutral som möjligt behöll jag träkulorna som dom var.
 
Ni ser också våran racervagn! Jag är så himla glad över den. Trillade över den på blocket (vi har från start varit eniga om att köpa en begagnad vagn) och när vi åkte för att titta på den fanns det inga tvivel - den skulle vi ha! Så för 2000:- fick vi en Emmaljunga 2010 som i stort sett aldrig var använd.
 
Ni skulle sett Pär då han gick med vagnen till bilen. Det såg verkligen ut som att han aldrig gjort annat än att rattat barnvagnar förr. Jag gick lite smålunkandes bakom och kände hjärtat explodera av kärlek till den mannen.
 
 
 
 
 


140306

 
 
 
I helgen var vi i Umeå på 2-års kalas! Edvin fick massor av fina presenter och åt fika så det stod härliga till.
Finklädd i Aik-tröja slet han upp papperet på alla paket. Och lillebror Alfred hade också finkläder dagen till ära, och åkte från famn till famn.
 
 


140304


Idag har jag och Pär varit tillsammans i 5 år.
Dom bästa fem åren någonsin. Jag älskar honom till månen och tillbaka, flera gånger om.
 
Det är tack vare våra vänner Stefan och Eleine som vi överhuvudtaget träffades. Så tack till er!
 
 
 
 
 


140302

 

Idag fyller Pärs brorson och våran gudson Edvin 2 år!
Jag tänkte att vad kan passa bättre då man fyller år än en massa gofika. Så jag satte mig ner och virkade prinsesstårta, grodbakelse, långpannekaka och punschrullar. Det är nästan så att man hade velat vara liten själv så man fick leka café.
 
Hursom, grattis Edvin på din stora dag!