140530

 
 
Jag har haft en hel del träkulor i mitt pysselförråd som jag inte riktigt har vetat vad jag ska göra om. Men så i tisdagens Äntligen Hemma fick jag inspirationen att göra som Elsa Billgren gjorde, en klädhängare! Hon använde dock mycket större kulor, men jag tycker att det blev minst lika bra med små.
Tanken är att använda girlangen som en kläd-tavel hängare. Där kan man hänga små söta motiv ur barnböcker tex. Så nästa jakt blir att leta barnböcker att demolera.
 
Och titta! Tavelväggen har nu fått två nya tillskott. Ultraljudsbilden och det fina motivet från MiniWilla. Dock blev jag lite snål och målade helt enkelt mitt eget istället.
 


140528


Årets första rabarber gjorde jag både kräm och kaka av. Hur enkelt som helst och det smakade ljuvligt.


140526

 
Och så kom sommaren till stan! Hur underbart är det inte? Ja, förutom att jag sväller upp som en ballong, får andnöd och svettas som en gris då.
 
I veckan kom ett lass med hästskit till vårat potatisland, vi har gjort klart jordgubbslandet och det har hittills kommit två pallar med sten. Så vi börjar känna att vi är på gång lite mer med allt som ska hinna göras.
 


140524

 
 

Jag har lite smått börjat göra iordning bebisens egna lilla rum. Till en början kommer den ju sova inne hos oss, men det hindrar ju inte att man börjar piffa lite.
 
Detta är vad jag hittills har åstadkommit, det ska upp någon mer tavla, ska bara måla ramarna och måla tavlorna först. Sen kommer ju spjälsängen. Det slår mig att det mesta inne i rummet är begagnade saker som jag fyndat på olika loppisar eller här hemma och gjort om.
Att få ett mysigt barnrum behöver inte kosta en förmögenhet.
 


140522

 

Mamma fyller också år här i maj och till henne började jag tidigt med att virka denna sjal. Det är inget vanligt garn jag använt utan tråden är just så pass lite tjockare än en sytråd. Så jag förstod tidigt att denna kommer att ta lite tid att göra och det var ingen underdrift. Men skoj var det och den blev himla fin när den skiftar i färg.
 


140520

 
 
 

Idag fyller jag 27 år. Jisses, jag börjar bli gammal. Har man kommit till den gränsen då man snart inte längre avslöjar sin ålder?
Vi firade mig och min mamma (hon fyller om 8 dagar) igår med mat och fika hemma hos oss. Fick så fina presenter, en stereo så jag äntligen kan lyssna på alla mina skivor, och en hel drös med skönhetsprodukter från London sen min syster var där.
 
 


140518

 
V.35 (34+5)
 
På min app i mobilen står det att det är 36 dagar kvar tills beräknad födelse. 36?! När hände det? Det är ju verkligen jättesnart...
 
Väldigt tidigt började jag göra en lista med allt som skulle införskaffas på ett eller annat sätt. Den listan är nu helt avbockad. Jag har sprungit på stan och letat den bästa bröstvårtssalvan, vi har storhandlat blöjor, tvättlappar, våtservetter, amningsbehåar och linnen och gud vet allt mest. På den punkten är vi så himla redo.
 
Nästa lista jag satte mig ner och skrev var en packningslista inför allt man ska ha med till BB. Vi har införskaffat allt, men inte packat någon väska än. Det ska jag nog börja med inom en snart framtid.
 
Annars fortsätter allt att se bra ut. Alla mina värden är toppen, blodtrycket perfekt. Jag följer kurvan som jag ska, förutom att jag i veckan fick komma tillbaka på en extra koll då magen stått still sen v.32. Men det var inget att oroa sig för då jag på kontrollen hade vuxit igen. Och någonstans mellan v.33-34 fixerade bebisen sig vilket känns riktigt skönt. Att behöva gå igenom ett vändningsförsök är inget jag hade planerat.
 
Och med 36 dagar kvar, mer eller mindre, så vill vi bara säga: Vi längtar efter dig!
 


140518

 
 
Jag älskar verkligen den här tiden på året. När snön sakta försvinner och allt börjar vakna till liv. Helt plötsligt får man mer energi och en annan sorts glädje till allt.
 
Det är också en väldigt intensiv och jobbig tid, det är mycket som ska göras när man ska "vårstäda" en gård. Många löv som ska krattas ihop och rabatter som ska tas om hand, men jag gillar det. Det är riktigt skönt att kunna vara ute och se skillnaden mellan vintertrött gård och vårfin.
 


140516

 
Fiskburgare
 
300 g fiskfilé, typ torsk eller kolja
3 skalade och kokta potatisar
½ dl ströbröd
1 ägg
2 avokador
dill
½ citron
½ dl majonnäs
1 kruka krispsallad
 
Kör fisken till grov färs i matberedaren. Tillsätt potatisarna, ströbröd, ägg, salt och peppar och kör till en massa. Forma till fyra rejäla biffar. Stek i smör ca 3 min per sida.
Mosa eller skiva avokadon. Hacka dillen fint. Blanda dill, majonnäs, citron och avokadon. Värm bröden.
 
Sen jag blev gravid har vi som standard att minst en gång i veckan äta fisk. Rekommendationerna är egentligen tre gånger/vecka men nån måtta får det allt lov att vara tycker jag. Lagar man fisk en gång i veckan och det blir över till en matlåda har man ju faktiskt ätit det två gånger till och med.
 
Fisk är egentligen ingen storfavorit för mig och ni kan tänka er att jag har gått igenom en hel del recept för att klara av att äta det en gång i veckan. Några har vi kört på flera gånger medan vissa har slängts efter att vi testat dom. Ibland har det till och med blivit fiskpinnar i brist på motivation. Men hellre det än ingen fisk alls. Ska dessutom slå ett slag för ICAs fiskpinnar som efter ett test i Plus innehöll mest fisk av alla.


140514

 
 
Bland alla tips som finns för gravida så var ett att laga mat och frysa in, för sen finns det liksom inte tid att ställa sig och göra middagar på samma sätt. I alla fall allra första tiden. Jag kan ha tagit det där tipset lite väl på allvar, det är inte bara mat jag gör i massor och fryser in, utan jag kokar sylt i mängder, bakar bröd till ett helt fotbollslag och bakar god fika utifall att vi får finfrämmande.
 
Och  med dagens datum är det 5 veckor kvar till beräknad förlossning, undra hur mycket jag ska hinna bunkra upp med innan dess?
 
 


140512

 
Zucchinipaj
 
Pajskal:
150 g kallt smör
3 dl mjöl
1 nypa salt
1-2 msk vatten
 
Fyllning:
100 g bladspenat
2 tsk oregano
1 msk dill
½ citron
150 g fetaost
2 ägg
2 dl matlagningsgrädde
salt & peppar
 
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till pajskalet i en matberedare. Tryck ut degen i en pajform och låt den vila i kylen ett tag. Nagga. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Strimla/skiva zucchinin, fräs med olivolja i ca 10 min och lägg i bladspenaten. Fräs någon minut till så att spenaten sjunker. Vänd ner örterna, citronsaften och krydda med salt och peppar. Fördela fyllningen över pajen. Rör ihop ägg, grädde och fetaost. Smaka av med salt och peppar och häll sedan allt över pajen. Toppa med olivolja. Baka den i ugnen i 30 min.
 
Denna vegetariska paj hittade jag receptet på förra sommaren och sen dess har den blivit en favorit här hemma. Väldigt lätt att göra och väldigt god. Och det där med att den är vegetarisk gör det hela ännu bättre, rekommendationerna säger att alla bör ha en vegetarisk dag i veckan, inte bara för hälsans skull utan också för miljöns. Så här har ni ett ypperligt tillfälle att börja äta vegetariskt!
 
 
 
 
 


140510

 

Jag vet att jag är ganska störd när det kommer till inredning, vissa hörn i ett rum kan kännas bättre än andra, vissa möbleringar känns bara sådär rätt osv. Ett ställe jag har kommit att fullkomligt älska är hallen uppe som vi renoverade klart här i vintras.
 
Byrån och alla små väldigt noga utvalda saker känns bara så rätt! Färgmässigt, material, lekfullheten och framförallt att mycket är återbruk från saker jag haft liggande hemma som jag bara gjort om.
 
Det nyaste tillskottet är den mintgröna ljusstaken som jag köpte tack vare att min syster visade mig dom. Hur fin?! Fanns i flera pastelliga färger och storlekar. Hade gärna haft alla om man bara hade haft råd.
 
 
 
 


140508

 
 
Bebis lär ju spendera en hel del tid på golvet, när den tränar nacken, så småningom när den kan vända sig och när den bli ännu äldre, leka. Så tanken om att göra en dyna väcktes då jag upptäckte att jag ju hade kvar en skumgummi bit från tidigare. Så fram med symaskin och enormt mycket tålamod.
Som ni ser är det inte speciellt rakt alla gånger, jag har tydligen en förmåga att ta på mig alldeles för stora projekt ibland. Men övar man inte så blir man inte bättre försöker jag intala mig. Men jag kan tänka mig att Sy-Gudrun inte ens skulle ha gett mig godkänt. Pär försökte vara lite snäll när jag beklagade mig som mest över att det inte blev rakt, "den kommer ju ändå bli full i spya..."
 
 
 
 


140506

 
 
 
Det känns litegrann som att vara tillbaka förra sommaren då vi dränerade om och hela tomten såg ut som ett slagfält. Det är iofs inte lika illa nu, men bara vetskapen om att det kommer dröja länge innan allt är som det ska igen gör mig lite smått galen. Men det kommer bli så himla bra när det är klart att det är värt väntan.
 
 
 


140504

 
 
Igår var nog den bästa dagen på länge. I januari bokade vi biljetterna till konserten med Weeping willows och igår var det äntligen dags att se den. Som jag längtat!
 
Och vilken konsert sen. Den absolut bästa jag varit på någonsin. Det var riktigt mäktigt att få se sitt absoluta favoritband som jag lyssnat på i över tio års tid. Självklart köpte jag en tröja och jag fick den signerad av alla i bandet. Samt en mycket smickrande bild på mig och sångaren Magnus Carlsson. En kväll jag kommer leva länge på.
 
 
 


140502

 
 
Och så gick startskottet för vårt projekt anlägga ny häck, bygga mur och ny uteplats igång! Det känns riktigt skönt att vara igång och nu väntar vi bara på lite offerter på sten så vi kan beställa och göra klart det.
 
Vilken häck vi ska ha är bestämt, det bli en tuja. En häck som är grön året om och som inte fäller några löv eller barrar, precis som vi ville ha det. Dock kan vi inte beställa den än då vi ska plantera den först till hösten. Men det är skönt att kunna bocka av ännu ett beslut i alla fall.
 
Nu ska vi egentligen bara välja vilken slags belysning vi vill ha till muren och som vi ska ha på uteplatsen, så då kan Pärs pappa komma och börja dra lite kablar.