150630


I lördags hade vi 1-års kalas för Elin. Så roligt att så många ville komma och fira henne med oss. Och så mycket fina presenter hon fick. Tack!
 
Jag hade gjort inbjudningskort i form av isglassar. Gjorde även några extra glassar som jag gjorde en girlang av och satte upp i taket. Sen hade jag förberett och bakat jordgubbsbullar, apelsin - & vaniljrutor, chokladsnitt, chokladdoppade marshmallows och såklart prinsesstårta. Men dom beställde vi. Vi avslutade kalaset med att beställa hem pizza som vi åt allihopa. En helt perfekt dag då solen sken.


150626


Elin 1 år!
 
Och så kom dagen då vår lilla busunge fyller 1 år. Jag har sagt det förr och jag säger det igen, för det är ju sant, men vad tiden har gått fort! Jag minns det ju som igår då vi låg på BB med en alldeles nyfödd liten lillprutt som vi inte visste riktigt vad vi skulle kalla henne för. Vi var ju ganska säkra på att det var en pojke vi skulle få. Så det blev lillprutt i väntan på det rätta namnet.
 
Elin är en väldigt lättsam dam med en otroligt stark egen vilja och en röst som spränger öron. Hon hörs när hon vill något, det kan ingen missa. Hon älskar mat, både mammas och burkmat. Hon har äntligen börjat intressera sig för att äta själv med händerna och kladda på. Hon har varit totalt ointresserad och skeptisk till allt vi lockat henne med. Så vi har låtit henne vara tills och visat tecken på att hon vill. Och nu går det riktigt bra! Banan, pannkaka, vattenmelon eller macka med leverpastej är hittills hennes favoriter att äta själv.
 
Den 20:e juni tog hon sina allra första stapplande steg! Och sen dess har hon gått några steg varje dag. Det kommer lite då och då, men hon föredrar att krypa eller hasa sig fram.
 
Den 4:e tanden i nederkäken har spruckit upp och fyra tänder uppe syns tydligt men har inte kommit igenom än. Vi tror att det kan vara därför hennes sömn är rubbad både dag och natt. Eller iaf en orsak till det. Hon sover knappt på dagarna och gör natt vid halv elva på kvällen. Vi tycker att det är lite tidigt att sluta sova helt vid 1-års ålder, men alla barn är ju olika.
 
Den 29:e juni har vi 1-års kontrollen med vaccin och vägning och mätning samt ett utvecklingssamtal. Det ska bli intressant att se hur stor hon blivit som alla gånger vi blir kallade.
 
Jag ska också passa på att ge både mig och Pär en klapp på axeln. Vi fixade det första året med allt vad det innebär och det ska vi skryta upp oss själva lite extra med. Det har varit tufft vissa gånger, det ska vi inte hymla med men man fixar mer än man tror. Och det ständiga dåliga samvetet som kom på köpet med att få barn, det kommer jag nog aldrig bli kvitt. Men jag jobbar på att försöka tänka om på den punkten för ibland blir jag otroligt nedstämd och tänker att allt jag gör är fel. Men hon har ju samtidigt vuxit upp och blivit en helt underbar tjej så helt fel kan vi ju inte göra.
 
Det har varit ett underbart år där jag lärt mig otroligt mycket. Bara tanken att vi får uppleva alla första gånger med Elin gör mig så glad. Första gången hon skrattade, första gången och kröp, första gången hon smakade gröt osv kommer bytas ut till första gången hon ska lära sig cykla, börja förskola, springa. Jag kan knappt bärga mig.
 
Jag kommer njuta in i det sista av min mammaledighet för sen börjar en ny vardag. Det gör lite ont att veta att jag kommer missa hennes dagar då jag är på annat håll, men det är nog nyttigt också. Men det kommer kännas konstigt att inte flytta över henne på morgonen till vår säng och ligga där och mysa tills vi kliver upp. Eller att sitta och läsa med henne på golvet. Att inte känna hennes lilla hand på min axel då vi kliver nedför trappan och ska starta dagen med frukost. Men nu får Pär äran att göra det istället.
 
Tänk att man kunde känna så mycket kärlek. Älskade älskade Elin.


150625


Vi har massor av rabarber på våran gård. Och varje år står jag lika handfallen och undrar vad tusan jag ska göra med allt. Jag brukar baka lite då och då, men det syns ju knappt att man tagit ur busken. Jag brukar också göra saft, men aldrig några mängder. Tills nu. Jag ställde mig och kokade närmare 9 liter rabarbersaft för att sedan frysa in. Så nu kan vi njuta av rabarbersaft hela sommaren om vi vill. Och jag kan faktiskt se att busken blivit mindre.
 
När jag lika var igång med att stöka ner i köket bakade jag jordgubbsbullar, ett recept jag sett hos Lindas bakskola som jag blev sugen på att testa. Och dom var helt klart värda att baka, så himla goda!


150623


Aldrig trodde jag att midsommar skulle få sol! Jag hade verkligen gett upp hoppet så gissa om man var förvånad då solen sken flera dagar i sträck.
 
Vi spenderade våran midsommar här hemma tillsammans med Stefan & Eleine med deras bebis, Peter, Mia & Meja samt Jens, Carina, Edvin och Alfred. Fullt hus med andra ord!
 
Vi njöt av att kunna äta ute men fick tillslut kapitulera för myggen, så efterrätterna åt vi istället inne. En snygg bränna hann jag också skaffa mig. En alldeles perfekt midsommar.


150619

 
Jag försöker Elinsäkra vårat hem litegrann allteftersom man upptäcker vad hon dras till och inte. Blommor har tidigare inte varit något problem men på senare har hon varit som en igel på vissa. Och för att rädda dom fick jag lov att göra amplar. Vilken himla tur att det är inne med dessa hänganordningar, för jag tror inte att jag hade tyckt om dom för ett halvår sedan.
 
Och som ni ser blev det ju en succé för mig men en besvikelse för Elin då hon inte längre nådde blommorna.
 
Det finns massor av olika beskrivningar på nätet om hur du gör amplar och vilken slags tråd du ska använda. Jag hade en hel rulle med spaghetti garn hemma som jag använde.


150617

 
Elins 1-årsdag närmar sig med stormsteg. Här kommer några förslag på presenter som hon önskar sig.
 
Cykelhjälm, gärna svart
Sparkskydd till bilen
En egen pool, gärna med tak
Cykelstol, en som kan användas till cykel utan pakethållare, eller en som kan användas med pakethållare. Vi har olika cyklar jag och Pär.


150615


Midsommar om några dagar. Känns ju inte riktigt så men får hoppas vädret blir bättre snart. Elin kommer väl knappast att tillåta riktiga blommor i sitt hår så jag virkade en låtsaskrans istället. Med prästkragar, blåklint och rosor blev hon ju ursöt.


150613


Den inmurade blomrabatten vi gjorde förra året har äntligen fått lite växter i sig. Jag fick ett prydnadsgräs utav mamma och pappa då jag fyllde år som jag planterade där i, men det blev lite mesigt med bara en så det fick bli en till.
 
Sen har det även tillkommit en minikiwi i spaljén. Jag hoppas verkligen den tar sig och ger frukt åtminstone nästa sommar. Enligt han vi köpte den av, ska frukten vara tum stor och väldigt söt. Låter ju toppen!


150611


Måste ju få visa hur bra det blev efter att vi målat dörrarna och alla foder. Det blev en helt ny ladugård kan jag säga. Nu vill jag helst måla om allt då man sett vilken skillnad lite färg kan göra.


150609

 
Jag fick några grönsaksplantor av våran granne för ett tag sedan. Två gurksorter, två tomatsorter och en paprika. Det känns väldigt spännande att se om jag klarar av att få några grönsaker, jag har aldrig odlat på detta sätt förr.
 
Vi köpte ett litet växthus på Jula för att dom ska kunna vara ute. Tomatplantorna har helt tagit över vårat sovrumsfönster så det var dags att bära ut dem.
 
I framtiden hoppas jag att vi ska kunna ha ett riktigt växthus på gården. Det vore en riktig dröm.


150604

 
Idag har vi bott i vårat hus i 3 år. Och som vanligt tänkte jag göra en liten tillbakablick på vad vi har gjort på ett år.
 
Elin föddes ju i samma veva som vi höll på att färdigställa uteplatsen, och med den enorma värmen som kom så lades projektet litegrann på is ett tag. Men Pär rodde det iland tillslut och vi kunde sitta där och njuta. Vi satte även upp ny belysning och planterade buskar i samband med detta projekt. Andra småsaker som hänt ute är ett nytt jordgubbsland, ett till träd som planterats, en spaljé som byggdes och sattes upp.
 
Inne har jag målat om ett rum, målat om ett skåp samt gjort lite andra små projekt. Vi har gjort iordning den gamla toaletten till ett förråd där vi nu rymmer kläder/skor/källsortering och lite annat.
 
Vi rev ju också halva ladugården där vi tänkt bygga ett dubbelgarage. Och där står vi idag. Grävaren är igång för att gräva grunden och vi ska lägga dräneringsrör, dra el och en himla massa annat.
 
Vi har också hunnit måla den del av ladugården som är kvar med falu rödfärg, dörrarna har skrapats och målats svarta och alla foder har fräschats upp med ny vit färg.
 
Trots mindre tid än förut har vi ändå gjort litegrann. Men det har också varit ett medvetet val från våran sida, att kunna njuta av Elin och inte försöka hinna med renoveringar i samma veva.