140930

 
 
Jag har börjat göra lite höst inne, byta till mörkare färger på kuddar och gardiner osv. Bland annat beställde jag gråa gardiner till köket och sprayade de vita ljusstakarna i koppar. Tillsammans med de vinröda blommorna blev det riktigt fint och mysigt därinne.
 


140628

 
Rödbetsbiffar.
 
1 burk kikärter
1 tsk malen spiskummin
250 g rödbetor
50 g ströbröd
1 ägg
1 tsk flingsalt
svartpeppar
olivolja till stekning
 
Skölj kikärterna noga i kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt. Lägg ärterna i en matberedare och tillsätt spiskummin. Kör kikärterna till ett grovt mos och skrapa sedan ner moset i en bunke. Skala och grovriv betorna och tillsätt dem. Rör ner ströbröd, ägg, salt och peppar. Blanda allt och gör biffar. Stek i olivolja tills de är knapriga. Låt dem rinna av på papper.
 
 


140926

 
 

Och så har 3 månader gått sedan hon lades upp på mitt bröst. Ofattbart.
 
Elin och vi har äntligen börjat hitta rutiner som är ganska lika från dag till dag. Mat och sömn har stabiliserats, från att ha ätit varannan timme och emellanåt väldigt missnöjd efter mat har hon börjat äta var tredje timme och är numera alltid nöjd efter varje mål. Mycket har nog att göra med att jag bestämde mig för att sluta amma när hon var ungefär 10 veckor. Från födseln har vi alltid varit tvungna att ge ersättning varje gång hon åt. Och till en början fungerade det utmärkt. Men tillslut började hon bara skrika varje gång det var matdags, jag hann inte ens byta sida så gallskrek hon, och efter flaskan med ersättning var det ofta hon inte var nöjd. Det var helt enkelt väldigt svårt för oss att veta hur mycket hon fick i sig. För väldigt ofta fick vi ge lite extra och allt slank ner. Så tillslut gav jag upp och vi är nu nöjda båda två. Nu är matningen äntligen den där mysiga stunden och hon rapar nöjt efteråt.
 
Och sömnen då. Hon har ju sedan hon föddes varit väldigt dålig på att sova om dagarna. Men även där har vi börjat se en förbättring. Oftast brukar jag ta en timmes promenad efter att hon fått mat där vid tio. Då kan hon sova hela promenaden och väldigt ofta fortsätta sova i upp till 2 timmar. Sen vill hon gärna ta en liten tupplur där på eftermiddagen och ibland även en liten på kvällen. Dock har vi dom senaste veckorna tampats med riktigt jobbiga skrikperioder på kvällarna. Dom brukar sätta igång kring 18-19 och hålla på tills hon ska sova. Och då hjälper inget vi gör.
Hon har även börjat visa tecken på att sova för natten vid 20 istället för 21. Och sen sover hon ända fram till 5-6 innan hon ska ha mat. Sen somnar vi om och stiger upp kring 8-9 på morgonen.
 
Elin har upptäckt hur roligt det är att göra en massa ljud och "pratar" för fullt om dagarna. Hur underbart som helst att lyssna på och jag smälter inombords varje gång hon ler åt en. Bästa starten på dagen är utan tvekan att titta ner i spjälsängen och mötas av hennes leenden.
Hon har även lyckats rulla runt till sidan några gånger, men hur medveten hon är om det låter jag vara osagt. Men det märkt att det händer saker med hennes utveckling varje dag.
 
Vi har också börjat på Babyrytmik på torsdagar i Kusmark. Hittills har det bara varit en gång, men hon älskade det! Låg och "pratade" och log hela tiden. Inget skrik eller gråt så det var roligt att se.
 
På måndag är det dags för 3-månaders vaccinering, vägning och mätning. Jag är riktigt spänd på att se hur lång hon blivit och hur mycket hon väger. Storlek 56 börjar i vissa fall vara lite litet och vi har än en gång uppgraderat oss på blöjstorlek. Men det där med vaccinering är inget jag ser framemot. Men förhoppningsvis ska vi klara oss igenom det också.
 
Allt som allt, så älskar jag att tillbringa dagarna med lillprutt. Jag vet faktiskt inte vad jag skulle göra utan henne.
 
 


140924

 

Äppelmuffins med havrecrunch.
 
100 g smör
2 ägg
1 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
4 dl mjöl
2 tsk bakpulver
 
Fyllning:
2 äpplen
2 msk smör
2 msk socker
2 tsk kanel
 
Topping:
75 g smör
 2 dl havregryn
3 msk kokos
1 dl mjöl
1 dl socker
 
Börja med fyllningen. Klyfta äpplena och stek i smör tillsammans med socker och kanel. Låt svalna. Smält smöret smöret till smeten, vispa ägg, socker och vanilj pösigt. Tillsätt smöret och mjölk. Blanda mjöl med bakpulver och vänd ner i smeten. Fördela smeten i formarna och lägg äppelklyftorna på. Arbeta snabbt ihop allt till toppingen och strö över. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i ca 15 min.
 


140922

 
 
Nu är spaljén klar!
När vi gjorde uteplatsen ville jag ha en blombänk i ena hörnet. Men projektet med spaljén kom lite emellan då det fanns en hel del annat att färdigställa. Så den har stått tom hela sommaren och många har undrat vad den där fyrkanten egentligen ska bli. Alltifrån grillplats till en enda stor ishink är några av gissningarna. Men det är alltså en blombänk.
 
Nu längtar jag till nästa vår då jag ska plantera antingen humle eller en minikiwi som kan få klättra där.
 


140920

 

Jag håller på med lite förberedelser inför Elins namngivning. Det bakas och jag pysslar på med lite dekorationer. Bland annat gör jag pappersgirlanger att hänga i taket. Superenkelt! Utan min cirkelstans hade det tagit mig hundra år längre, men med den gick allt superfort. När cirklarna är klara är det bara att sätta sig vid symaskinen och sy.
 
 


140918

 
 
 
Helgen som var bjöd på ännu mer fint väder, så vi passade på att fortsätta arbeta på ute på gården. Jag planterade lite mer höstblommor i mina utekrukor, rengjorde grillen och ställde bort den, utemöblerna fick flytta in i ladugården, vi planterade ett träd och påbörjade spaljén som ska stå i min blombänk på nya uteplatsen.
 
Jag hoppas hösten fortsätter att leverera bra väder.
 
 
 
 
 
 


140916

 
 
 
Förra året satte jag och mamma en hel del nya jordgubbsplantor. Men den konstiga vintern gjorde att alla utom 3 plantor dog. 37 plantor som hela sommaren bara varit bruna.
 
Så vi fick helt enkelt göra om samma procedur detta år, ta en massa revor från mammas land och plantera i mitt i hopp om att de ska överleva.
 


140914

 
 
Jag fick en hel kasse med äpplen av Pärs mamma som jag tänkt skära upp i bitar/skivor. Perfekt att frysa in och bara ta fram när man till exempel ska göra en paj eller en smoothie.
 
På tal om smoothies. Jag gör en minst varje dag, perfekt sätt för mig som är urusel på att äta frukt som den är men i drickform går det tydligen jättebra. Favoriten just nu är mango, banan, kiwi och havremjölk. Har ni några tips på andra goda smoothiesar?
 
 


140912

 

Vi börjar så smått att göra lite vinter i trädgården. Till den sysslan hör också att plocka upp all potatis och bära ner den i matkällaren. Hittills har jag bara hunnit halvvägs då Elin inte tyckte det var speciellt roligt, men potatisen har det lika bra i jorden än så länge så det är heller ingen brådska att få upp den.
 


140910

 

Jag gillar matlagning, att experimentera och hitta på egna recept. Ibland blir dom mindre lyckade och ibland så lyckas jag. I veckan gjorde jag om receptet på zucchinipajen jag brukar göra (receptet finns under kategorin "mat"). Jag gillar degen och äggstanningen som hör till så det ville jag behålla. Men fyllde istället ut den med bacon, spenat, polkabetor som jag fått av en granne och getost istället för fetaost. Och den blev riktigt god!
 
 
 


140906

 
10 veckor gammal.
Vi älskar dig.


140904

 

 
 
Vilken tur att vädret vände och blev till det bättre igen. Då kändes det genast mycket roligare att fortsätta jobba på ute. Vi anlitade lite barnvakt och försökte göra klart allt som har med uteplatsen att göra, fylla igen alla hål med jord, skotta dit allt grus och bestämma både vart belysningen ska vara och vart buskarna ska planteras.
 
Nu är allt det gjort, belysningen beställd och buskarna snart inhandlade. Det betyder att vi snart snart kan ro detta projekt i hamn.
 
 
 


140902

 
             

Såklart Elin ska ha en månadstavla! Och vilken tur hon föddes i Juni, för jag tyckte om det motivet mest av alla.