141121

 
 
Muggar och skålar i bambu från www.broarne.se slevar och skärbräda från www.ikea.se
 
www.thinkorganic.se hade en utmaning i oktober att plastbanta ditt kök. Jag är en månad sen, men hellre det än inte alls. Alla köksredskap i plast har jag packat ner i en låda och skänkt bort. Varför? Därför att plast är en av de värsta miljöbovarna i hemmet och släpper ut gifter då de kommer i kontakt med värme.
 
Här kommer några tips på hur du själv kan göra:
 
  • Återanvänd inte gamla glassburkar eller petflaskor. Det är endast tillverkade för att användas en gång. Direkt ner i plastsoporna alltså.
  • Värm inte mat i matlåda av plast, speciellt inte maträtter med mycket fett då de löser upp plast. Använd matlåda i glas eller rostfritt. De är dyrare än de i plast, men man får tänka att man får vara rädd om det man har och ta med matlådan hem från jobbet. Och är det inte en lyxigare känsla att förvara sin mat i glas eller metall?
  • Sortera bort plastprodukter som du lagar mat med. T.ex. matlagningsredskap som kommer i direkt kontakt med hetta, plastskålar som slits av elvispar osv. Bort med melamintallrikar och muggar.
  • Ersätt plasten med rostfritt, bambu, gjutjärn, porslin, trä, emalj, glas eller lera.
  • Det kan såklart bli otroligt dyrt att byta ut allt i ditt kök.  Så  var hittar man då matlådor och annat billigt? Jo på Loppis. Och blä kanske vissa tänker då? Men när man äter på restaurang eller sover på hotell rynkar man inte på näsan eller hur? Det går att tvätta och diska! Eller önska i julklapp? I födelsedagspresent?
  • Vill du köpa nytt så finns det många butiker på nätet som fokuserar på ekologiska köksprodukter. Kolla in Lapland Eco Store eller Medveten Mini. Det finns såklart fler på marknaden. Googla dig fram!
  • Laga mat i ugnståliga formar i gjutjärn, keramik, lera och så vidare. Stek mat i miljövänliga pannor eller gjutjärn.
  • Byt gärna ut din vattenflaska till en rostfri.
( Kopierat direkt från www.thinkorganic.se )
 
Vi försöker vara så miljömedvetna vi kan i de val vi gör,  vi handlar ekologiskt för det mesta och jag letar gärna prylar/leksaker/möbler på second hand. Det är inte så jobbigt eller svårt att göra medvetna val.
 
Jag vill också tipsa om att Naturskyddsföreningen har en app som heter "Grön guide". En superbra app där man kan pricka för när man gjort något för miljön. Där finns massor av tips på hur man kan tänka mer klimatsmart.
 
 
 
 
 








 DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG




SPARA?