151026

 
 
 16 månader.
 
 
Elin har bara gått på förskolan i en månad, men redan ser man de positiva sakerna av att hon är där. Hon pratar och sjunger som aldrig förr, är medveten om att när ytterkläderna åker fram då ska vi ut och hon vill gärna försöka klä sig själv. Jag är väldigt tacksam att förskolan finns.
 
Det är full rulle från det att vi stiger upp till det att hon somnar. Hon fortsätter att tycka om böcker, att bläddra, peka och lyssna till när vi läser. Totte går till doktorn är enda boken jag fått henne att sitta still och lyssna från början till slut, annars brukar hon börja pillras redan efter första meningen. Men det tar sig så snart kan vi ligga och läsa precis som jag drömt om.
 
Hon leker mycket med pussel, även om bitarna är roligare att kasta och bita på än att försöka lägga dom på rätt plats. Det brukar oftast sluta med att det är jag som ligger på golvet och lägger klart. Hon tycker om min gamla leksak där man ska pricka in rätt klossar i rätt hål. Vi lyssnar mycket på babblarnas skiva och dansar och sjunger till den. Det märks att hon känner igen låtarna och hur vi brukar göra. Hon har även lärt sig att snurra rätt nyligen, ibland kör hon alldeles för hårt, blir yr och ramlar.
 
När hon ger ifrån sig något man bett om att få eller när någon annan får något säger hon "ta ta", alltså tack tack. Annars är det mest kinesiska som kommer ur hennes mun. Men pappa, mamma, där, titta och lampa är ord hon kan och som vi förstår. Hej kan hon också säga och när vi säger hej då, då vinkar hon glatt.
 
Hon älskar att kolla på alla kort vi har satt upp runt om i huset. Helst ska vi ta en tur runt alla och berätta vilka det är på bilderna. Gör vi inte det står hon nedanför bilderna och skriker och pekar.
 
Hon fortsätter att sova hela nätter, även om mornarna har börjat bli tidigare än förr. Nu är det oftast morgon vid 6-7. Men vi ligger oftast kvar till 8 och drar oss, myser och läser böcker. I veckan gjorde hon däremot något hon aldrig gjort förr, hon vaknade klockan 4 och kunde sen inte somna om. Det har aldrig hänt förr att hon vaknat och inte kunnat somna om, det har alltid funkat med att vi stoppat in tutten och lagt en hand på hennes huvud. Men inte denna gång. Hon var klarvaken och jag skulle upp klockan 5 för att köra till skolan i Umeå. Vi la henne mellan oss tills väckaren ringde men ingen av oss kunde somna om. Sen var hela dagen förstörd för hennes del. Hon somnade redan innan lunch på förskolan och sov 45 min. Sen skippade hon att sova resten av dagen så när middagen väl kom här hemma var hon så trött att hon inte kunde hålla i drickflaskan. Hon bara skrek och skrek. Vi lät henne sova i 30 min för att se om hon kunde hålla ut till halv åtta då hon i vanliga fall brukar få vällingen, men det gick inte. Halv sju slocknade hon och sov sen hela natten. Tokunge. Hoppas hon lärde sig att det där inte var något för henne.
 
Vi har försökt introducera pottan för henne men med enormt lite intresse. I början var hon rädd för den och ville inte sitta där. Nu har vi avancerat till att hon tror det är nån form av fordon. Så hon sitter mest på den och åker runt och brummar med munnen. Men snart kanske hon ser att den inte är farlig.
 
Hon har tidigare låtit bli skåp och lådor som vi sagt att hon inte får röra. Men nu testar hon allt och är i varje vrå som hon inte får. Hon har dessutom blivit så lång att hon når till dörrhandtagen, så det är en hel del spring ned att öppna och stänga dörrar. Men än så länge står hon bara bakom och väntar på att vi ska öppna och hämta henne.
 
Elin har också hittat sin navel. Fantastisk rolig grej. Vi säger "Vart är naveln?" och hon drar upp tröjan, pekar och pillar i naveln och skrattar sedan högt. Inte lika roligt då hon drar i mina kläder för att peta i naveln.
 
Sen Elin var väldigt liten har vi sjungit "Prästens lilla kråka" för henne. Den känner hon igen in i minsta detalj och älskar den. När hon ligger mellan oss på morgonen sätter hon sig på min mage, tar tag i mina tummar och börjar kasta sig åt sidorna. Hon skippar första delen i sången för det är själva svängandet som är roligast. Det här gör hon VARJE gång. Hon älskar låten och så fort hon sitter i någons knä ska man sjunga den sången.
 
 
 
 
 
 








 DITT NAMN


 DIN MAIL


 DIN BLOGG




SPARA?